Kultúra

Szénhidrátpusztító vegetáriánusok voltak a római gladiátorok

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 07. 01. 12:00

És izom helyett is inkább a zsírt pakolták magukra.
Korábban a témában:

Milyen férfi jut eszünkbe, ha valaki a gladiátor szót említi előttünk? Hát persze, hogy egy magas, izmos, erős és az egyik fél haláláig tartó párharcokat vívó férfié.

A kép azonban teljesen hamis, hiszen a klasszikus művészetben megörökített képek, illetve műalkotások egyike sem mutatja az igazságot:

a harcosok ugyanis szénhidrátdús, súlynöveléshez ideális, jórészt vegetariánus étrenden éltek,

legalábbis ez derül ki a gladiátorok maradványainak elemzéséből, akiknek a hasürege és mellkasa bizony jókora bőr alatti zsírrétegeket rejtett.

A magas szénhidráttartalmú ételek közül az árpát és a babot részesítették előnyben, állati fehérjékből azonban meglepően keveset juttattak a szervezetükbe, teljesen ellentmondva a ma az atléták és a gladiátorok modern megfelelői által alkalmazott paleo, vagy hús- és halközpontú diéták alapelveinek.

Fotó: Wikimedia Commons

A kutatást végző Bécsi Orvosi Egyetem antropológusai közel kétezer éves, a mai Törökország területén állt Epheszosz romvárosában talált, hatvanhét gladiátor és egy rabszolganő – talán az egyik harcos felesége volt – sírjának tanulmányozásával jutott a fenti eredményekre.

A maradványok azonosítását megkönnyítette, hogy a testek egy gladiátorharcot ábrázoló, elhunyt harcosoknak ajánlott domborműsor alatt feküdtek, így nem volt kérdés, hogy mi okozhatta az emberek halálát.

Nem csak rabszolgák

A gladiátor férfiak és nők meglepően nagy hányada egyébként nem rabszolgaként, hanem pénzre vágyó szabad emberként, hadifogolyként, vagy elítéltként lépett az arénákba.

Mindemellett a hatvannyolc csontváz közül egyik sem volt teljes, de elég kéz- és lábcsont, valamint koponya és fog maradt meg ahhoz, hogy a tudósok elvégezhessék az életmóduk részleteire rávilágító vizsgálatokat – így az izotópos analízist, melynek részeként a csontmaradványok kalcium- és cinkszintje válik mérhetővé, sejtetve egykori gazdáik étrendjét.

A tunéziai El Djem amfiteátruma / fotó: Walid Mahfoudh

A jobbára húsmentes diétát egyébként számtalan antik szöveg említi, így idősebb Plinius úttörő műve, A természet históriája is, aki a gladiátorokat egyszerűen csak hordearii, azaz árpaevők néven emlegette.

A kutatók mindemellett úgy gondolják, hogy a (részleges) vegetarianizmust nem a harcosok rabszolgastátusza, vagy épp pénztelensége indokolta, a rómaiak egyszerűen csak felismerték, hogy a diéta növeli a harctéri teljesítményt, a súlygyarapodás következményeként megjelent zsírréteg pedig extra védelmet nyújtott: az idegvégződések nehezebben sérültek meg, a nem túl mélyre ható vágások pedig kevésbé voltak veszélyesek. Nem volt persze elhanyagolható az sem, hogy a harcok során szerzett sérülések látványa így még kielégítőbb volt:

az egyre több vágott sebből lassan, de biztosan vérző férfiakat és nőket a vágások ugyanis nem zavarták annyira, hogy feladják miattuk a harcot, vagy épp láthatóan lassabban reagáljanak egy pillanatban, a nézőközönség pedig hosszú időre megkapta azt a vérzivatart, amire vágyott.

De miért teljesen más a művészetekben a gladiátorokról megőrzött kép, mint a valóság?

Az ókori rómaiak is idealizáltak, így a valódi világ nem teljes tökéletességével ellentétben csak tökéletesen hibátlan férfi és nőalakokat ábrázoltak, még akkor is, ha ennek semmiféle köze nem volt a valódi modellekhez, akik a zsírrétegük ellenére egyáltalán nem voltak egészségtelen, sőt, kimondottan jó bánásmódban részesültek: képzőhelyeiken a téli edzést megkönnyítő padlófűtés, fürdők, vízvezeték és közeli temető is feküdt, sőt, a lehető legjobb orvosi kezelést kapták, sokszor a Római Birodalom legkitűnőbb orvosaitól.

Igazi gladiátorközpontra bukkantak Pannonia fővárosában
A Duna-parti településnél egy gladiátorképző, két amfiteátrum és a vendégek ellátásához szükséges infrastruktúra maradványait is megtalálták.
Kiemelt kép: Wikimedia Commons
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.