Kultúra

Vida Péter kapta a Karinthy-gyűrűt

Vida Péter vehette át az idén a Karinthy-gyűrűt, amellyel a Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotóit és előadóit díjazzák. A 44. alkalommal kiosztott kitüntetést a Magyar Rádió Márványtermében adták át a színművésznek – írja az MTI.

A díjat Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója adta át Vida Péternek.

Az elismerést 2015-ben megkapó Aradi Tibor a díjátadón Vida Pétert méltatta és elmondta: 2003-ban lett a Rádiókabaré állandó tagja, konferál, szerepet játszik, jeleneteket ír. Mint mondta, a humoristák legnagyobb kitüntetését elnyerő Vida Péter megérdemli az elismerést, a Rádiókabaré felvételeit felidézve a motiváltságát, odafigyelését és alázatosságát méltatta. Mint fogalmazott, Vida Péter mindig minden körülmények között gondoskodik arról, hogy egy jelenetből a maximumot hozza ki.

Vida Péter átveszi a Karinthy-gyűrűt. Fotó: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

Miként azt Aradi is elmondta, a Karinthy-gyűrűt 1975 óta minden évben, Karinthy Frigyes születésének évfordulója alkalmából ítélik oda, és adják át a közmédia szórakoztató műsoraiban nyújtott kiemelkedő teljesítményekért, szerzőknek, előadóknak, a szatirikus és a humoros műfaj kimagasló szereplőinek.

1907 tavaszán jelentkezett először a Nagy Endre-féle kabaré, amelyet a Rádiókabaré szellemi elődjének tekint. A rádió már egy hónappal első megszólalása után, 1925 szilveszterén vidám bált közvetített a stúdióból. Az ezt követő évtizedekben rengeteg szatirikus műsor, kabaréjelenet és rádiószínházi vígjáték készült, de a Rádió Kabarészínháza 1969 márciusától indult. Ezt követte négy évvel a rádió színpada, majd 1974-ben a Humorfesztivál, amelynek akkori és későbbi fellépői közül többen a gyűrű díjazottjai.

Vida Péter 1973-ban született Miskolcon. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára 1992-től 1996-ig járt, elvégzése után a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött, majd a szolnoki Szigligeti Színház, a budapesti Nemzeti Színház és ismét a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt. A Rádiókabaré állandó közreműködője, számos hangjáték szereplője. 2012-től a Thália Színház színművésze.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik