Kultúra
Vida Péter kapta a Karinthy-gyűrűt

Vida Péter kapta a Karinthy-gyűrűt

24.hu
24.hu

2018. 06. 25. 15:47

Vida Péter vehette át az idén a Karinthy-gyűrűt, amellyel a Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotóit és előadóit díjazzák. A 44. alkalommal kiosztott kitüntetést a Magyar Rádió Márványtermében adták át a színművésznek – írja az MTI.

A díjat Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója adta át Vida Péternek.

Az elismerést 2015-ben megkapó Aradi Tibor a díjátadón Vida Pétert méltatta és elmondta: 2003-ban lett a Rádiókabaré állandó tagja, konferál, szerepet játszik, jeleneteket ír. Mint mondta, a humoristák legnagyobb kitüntetését elnyerő Vida Péter megérdemli az elismerést, a Rádiókabaré felvételeit felidézve a motiváltságát, odafigyelését és alázatosságát méltatta. Mint fogalmazott, Vida Péter mindig minden körülmények között gondoskodik arról, hogy egy jelenetből a maximumot hozza ki.

Vida Péter kapta a Karinthy-gyűrűt
Vida Péter átveszi a Karinthy-gyűrűt. Fotó: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

Miként azt Aradi is elmondta, a Karinthy-gyűrűt 1975 óta minden évben, Karinthy Frigyes születésének évfordulója alkalmából ítélik oda, és adják át a közmédia szórakoztató műsoraiban nyújtott kiemelkedő teljesítményekért, szerzőknek, előadóknak, a szatirikus és a humoros műfaj kimagasló szereplőinek.

1907 tavaszán jelentkezett először a Nagy Endre-féle kabaré, amelyet a Rádiókabaré szellemi elődjének tekint. A rádió már egy hónappal első megszólalása után, 1925 szilveszterén vidám bált közvetített a stúdióból. Az ezt követő évtizedekben rengeteg szatirikus műsor, kabaréjelenet és rádiószínházi vígjáték készült, de a Rádió Kabarészínháza 1969 márciusától indult. Ezt követte négy évvel a rádió színpada, majd 1974-ben a Humorfesztivál, amelynek akkori és későbbi fellépői közül többen a gyűrű díjazottjai.

Vida Péter 1973-ban született Miskolcon. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára 1992-től 1996-ig járt, elvégzése után a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött, majd a szolnoki Szigligeti Színház, a budapesti Nemzeti Színház és ismét a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt. A Rádiókabaré állandó közreműködője, számos hangjáték szereplője. 2012-től a Thália Színház színművésze.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.