Kultúra

Hazavágott egy karriert, de még mindig nem tudjuk, mi az igazság

A popszakma legkaotikusabb nemierőszak-ügyében Dr. Luke és Kesha mellett már Lady Gaga és Katy Perry is szerepel, de az eset nem hogy tisztulna, egyre bonyolódik.

Hogy a Weinstein-ügy csak a jéghegy csúcsa volt, azt már annak kitörésekor is tudtuk, ha máshonnan nem, hát Bill Cosby vagy R. Kelly viselt dolgainak ismeretében – és ezek csak a híres és nagy hatalmú emberek és áldozataik történetei, az igazán nagy tömeg sosem fog tizedekkora nyilvánosságot sem kapni. A gazdagok és szépek zaklatási és nemierőszak-botrányai között pedig az egyik legbonyolultabb Kesha és egykori producere, Dr. Luke ügye, ami, bár minimum négy éve tart, és a napokban ismét új árnyalatokkal gazdagodott, inkább tart a végtelenbe, mint közelít a megoldáshoz.

A The Blast legfrissebb értesülései szerint Kesha vádjai a producer ellen nem kettő, hanem három pontból állnak: úgy tűnik, Kesha nemcsak azzal vádolja Dr. Luke-ot, hogy bedrogozta és megerőszakolta, hanem azzal is, hogy

nemi erőszakot követett el Kathryn Hudson, azaz Katy Perry ellen.

A vádat egy Lady Gagának 2016-ban elküldött SMS tartalmazta, aminek létezéséről már egy ideje tudni lehetett, ám annak tartalmát eddig csak az ügyben érintettek ismerték, a nagy nyilvánossághoz csak most jutott el. Az SMS-ben Kesha elismételte Dr. Luke ellene elkövetett tetteit is, és az is szerepel bennük, hogy az említett SMS nyomán, valamint Kesha bátorítására Lady Gaga negatív véleményeket közölt a producerről a sajtóban és a közösségi médiában.

A Blast által kapott dokumentumok a Dr. Luke által indított rágalmazási per anyagából származnak, amit Dr. Luke ugyanazon a napon indított, amikor Kesha a sajátját Luke ellen. A producer azt állítja, hogy legalább tízmillió dollárt bukott Kesha vádjai miatt, amelyek tönkretették a reputációját és a karrierjét.

A tízmilliós összeg jelentős része egyébként becslés: Dr. Luke szerint ennyit keresett volna azzal, ha ő dolgozik Katy Perry lemezein, ami a tervekkel ellentétben nem valósult meg, ugyanis az énekesnő a botrány kirobbanásakor megszakított vele minden szakmai kapcsolatot. Perry ugyanakkor soha nem vádolta meg Luke-ot semmivel, döntését, hogy nem dolgozik vele, egyszerűen úgy indokolta, hogy szeretett volna „kirepülni a fészekből.” A perben egyébként Perry is tanúskodott, de hogy mit mondott a bíróságnak, azt nem tudni, és a Blast megkeresésére sem ragált. Nem úgy Dr. Luke képviselője, aki újfent tagadott minden vádat, alaptalannak, tiszteletlennek, és felháborító hazugságoknak nevezve azokat.

Tizenhárom év, vádak, és egy lenullázott karrier

Jó, de most akkor mi van? Azt jelenleg alighanem csak a közvetlen érintettek látják tisztán, már amennyire. De azért foglaljuk össze az ügy eddigi alakulását. Bár a máig tartó per „csak” négy éve indult, Kesha és Dr. Luke története ennél jóval régebben kezdődött, egészen konkrétan 2005-ben, amikor az akkor még ismeretlen, tizennyolc éves Kesha Sebert aláír a Dr. Luke művésznéven egyebek mellett Kelly Clarksonnak producerkedő Lukasz Gottwalddal, aki a lány demóit hallva meggyőzte őt, hogy költözzön Nashville-ből Los Angelesbe. A szerződés hat album erejéig Gottwald kiadójához kötötte Keshát.

A per középpontjában lévő nemi erőszak mindössze egy hónappal később már meg is történt. Kesha és Dr. Luke Nicky Hilton születésnapi buliján voltak Paris Hilton házában, amikor is a vádirat szerint a producer GHB-t, köznapi nevén ginát adott a lánynak, azt állítva, hogy a szer, amit ad neki, afféle kijózanító tabletta. Ez után a hotelszobájába vitte, majd megerőszakolta az ekkor már öntudatlan énekesnőt. Minderre úgy derült fény, hogy Kesha másnap délután felhívta édesanyját, és meglehetősen zavartan elmondta neki, hogy meztelenül ébredt Luke hotelszobájában, és nem emlékszik az előző éjszakára

Anya, nem tudom, hol vagyok. Azt hiszem, szexeltünk. Fáj mindenem és hányingerem van. Nem tudom, hol vannak a ruháim. Azt hiszem, kórházba kell mennem.

– mondta anyja tanúsvallomása szerint.

Végül Kesha nem ment kórházba, és összességében sem akarta nyilvánosságra hozni az esetet. Anyja elmondása szerint egy másik telefonhívásban azzal indokolta döntését, hogy nem akar nemierőszak-áldozat lenni, csak énekelni akar, és hogy kiadják a zenéit. Mivel egy évig nem jelent meg az albuma, az énekesnő végül elszerződött máshová, egy DAS nevű kommunikációs ügynökséghez, ám itt sem maradt sokáig: 2008-ban annak ellenére, hogy az ügynökség szerzett neki egy szerződést egy Sony leányvállalatnál, Kesha, pontosabban ekkor már Ke$ha visszament Luke kiadójához. Azóta mind az énekesnő, mint a DAS azt nyilatkozta, hogy Luke kényszerítésére, aki, valahányszor összejött volna Ke$hának egy szerződés, közbelépett, mondván, Ke$ha az övé. Végül 2009-ben megjelenhetett végre a Tik Tok című első dala szólóban, amivel aztán kilenc hetet töltött a toplisták élén, a következő évben pedig az Animal című stúdióalbum is megérkezett, szintén listavezetőként.

Ke$ha nem örülhetett túl sokáig, ugyanis a DAS még ugyanebben az évben beperelte 14 millió dollárnyi elmaradt jutalékért, és Dr. Luke is kapott tőlük egy 12 milliós pert, amiért beleavatkozott az ügyeikbe az énekesnővel. A perben később nyilvánosságra került néhány részlet arról, hogy Ke$ha nem sokkal a szerződéskötésük után már elkezdte figyelmeztetni az embereket a szakmai környezetében Gottwald „etikátlan és törvénytelen” tetteiről és arról, hogy nem akar hosszú távon együttműködni vele. Az ügy végül azonban azzal zárult, hogy az énekesnőnek a követelt összeg nagyjából felét ki kellett fizetnie a DAS-nak, ugyanitt azt vallotta, hogy Dr. Luke soha nem közeledett felé szexuálisan, nem adott neki drogot, és így tovább. A vallomást később, a hírhedt perben Luke aztán fel is használta Ke$ha ellen – annak ügyvédei ugyanakkor azt állították, hogy a DAS-perben Luke az énekesnő biztonságát és életét fenyegette, ezért vallotta azt, amit.

A következő epizód azzal kezdődött, hogy Dr. Luke 2011-ben új kiadót alapított Kemosable néven a Sony berkein belül, a korábbi deal értelmében Ke$ha maradt nála. Itt kezdődött szakmai szembenállásuk, az énekesnő ugyanis szeretett volna rockosabb vonal felé nyitni, míg a producer maradt volna a popos klubslágereknél. Később Ke$ha úgy beszélt erről az időszakról, hogy ekkoriban nem volt kreatív kontrollja a zenéje felett. Nem sokkal később, 2014-ben az énekesnő bejelentkezett egy speciális intézménybe, hogy evészavarát kezeltesse – melynek kialakulásáért az énekesnő anyja Dr. Luke-ot tette felelőssé. Ebben az intézményben több orvosnak is beszámolt arról, hogy Luke annak idején bedrogozta és megerőszakolta, és fizikailag is bántalmazta őt. A kezelés végén Ke$ha eldobta nevéből a dollár-jelet, és visszatért a sima Kesha névhez.

Ugyanazon év októberében robbant a bomba: Kesha beperelte Dr. Luke-ot szexuális zaklatásért és tettlegességért, hivatkozva az említett születésnapi bulis ginás incidensre és egy másik esetre, amikor Luke „erőszakosan felé csapott a karjával”, melynek nyomán Kesha mezítláb menekült el előle. A perben szó esett továbbá hosszú távú érzelmi és pszichológiai bántalmazásról, többek között fat-shamingről – amire Kesha anyja is hivatkozott lánya étkezési zavarainak kezelésekor –, melyek nyomán saját elmondása szerint Kesha komoly depressziót, poszttraumás stresszt és pánikrohamokat szenvedett el. A per ugyanakkor nem bűnügyi eljárás volt: Kesha azt akarta elérni, hogy felszabaduljon a Dr. Luke-kal kötött lemezszerződés hatálya alól, mondván, amit a producer elkövetett ellene, az szerződésszegésnek minősül.

Dr. Luke nem késlekedett a válasszal: még ugyanezen a napon pert indított Kesha, annak édesanyja, Pebe és menedzsere, Jack Rovner ellen rágalmazásért. Tagadta Kesha összes vádját, zsarolásnak nevezte azokat, és visszautalt a 2011-es DAS-perre, amikor Kesha azt vallotta, semmi ilyesmi nem történt közöttük. Biztos, ami biztos, pár nappal később még egy pert indított Kesha anyja, Pebe ellen Tennessee államban is, hátha az eredeti, New York-i perben nem lenne felelősségre vonható.

Innen gyakorlatilag végtelen huzavona az egész, melybe újabb és újabb szereplők csatlakoztak be, legelőször Lady Gaga, aki először egy rádióinterjúban egy nevén nem nevezett zenei producert vádolt meg azzal, hogy tizenkilenc évesen zaklatta szexuálisan – mire Kesha korábbi ügyvédje, Mark Geragos a Twitteren sietett megnevezni az illetőt: szerinte Dr. Luke volt az, ám ezt Gaga és Luke is tagadta. Utóbbi gyorsan indított egy sokadik pert Geragos ellen is, ha jól számolunk, ez már a harmadik az ügyben: a fő per Kesha, anyja és menedzsere ellen, a külön helyi per Kesha anyja ellen, és ez. De ellene is szépen gyűltek az eljárások: Kesha anyja ugyanis szintén beperelte, mondván, poszttraumás beteg lett és kezeltetnie kellett magát a lánya ellen elkövetett tettei és a folyamatban lévő per miatt. Ha ennyi nem lett volna elég, Kesha további pert indított a Sony ellen is, amiért a kiadó hagyta, hogy fennmaradjon a status quo, ezzel fizikai veszélybe sodorva őt, és még legalább egy, meg nem nevezett művészt.

2015-ben a Sony először szólalt meg az ügyben, kérve a bíróságot, hogy az ellenük indított pert szüntesse meg, az ugyanis csak „átlátszó kísérlet (Kesha részéről) a szerződésük újratárgyalására.” Mindezt az után, hogy Kesha külön kérvényben próbálta elérni, hogy felbonthassa a szerződését Dr. Luke-kal, mondván, ha ezzel meg kell várnia a per végét, azzal karrierje helyrehozhatatlan károkat szenved majd el. Ebben gyakorlatilag igaza volt: kérvényét később elutasították, fényesnek indult karrierje pedig azóta sem állt helyre. Hiába állt ugyanis az ítéletben, hogy Keshának lehetőséget ad a szerződése, hogy Luke részvétele nélkül csináljon zenét, Kesha és ügyvédjei azzal érveltek, hogy mindez hiába, ha a Sony nem promótálta megfelelően Kesha dalait – amit a kiadó persze tagadott.

A kérvény elutasítását követte némi felzúdulás #FreeKesha néven, a mozgalom néhány tagja a bíróság előtt követelte Kesha „szabadon engedését”, és zenésztársai és más hírességek is támogatásukat fejezték ki, egyebek mellett Adele díjátadós beszédben, Lena Dunham nyílt levélben állt mellé, Taylor Swift 250 ezer dollárt adományozott Keshának a perköltségek fedezésére. Közben a Kesha anyja elleni eljárást 2016-ban megszüntették – mínusz egy per. Nem sokkal később Dr. Luke először állt a nyilvánosság elé a témával kapcsolatban, tagadva mindent. Szerinte Kesha olyan volt neki, mint a kishúga, az énekesnő és anyja pedig csak a pénz miatt csinálja az egész botrányt. Kesha nyílt levélben reagált minderre, megköszönve a támogatásokat, és tisztázva, hogy sosem jobb szerződési feltételekről vagy pénzről szólt a per, csak azt szeretné, hogy a Sony megengedje, hogy megszakítson minden köteléket, ami a zaklatójához köti. A vállalat azonban úgy nyilatkozott, hogy erre nincsen lehetősége, a szerződés ugyanis nem a Sony hatásköre alá esik. Kesha később megfellebbezte a kérvény elutasítását, ám ezt is elutasították.

Nem sokkal később Kesha egy Instagram-posztban arról írt, hogy Luke felajánlotta neki a „szabadságát” cserébe azért, ha visszavonja a nemi erőszak vádját. Az énekesnő azonban nem ment bele az alkuba, mondván inkább menjen tönkre a karrierje, mint hogy még egyszer hazudjon egy szörnyeteg kedvéért. Ám karrierje épp ekkor kezdett magára találni, meghívták a Coachellára és más fesztiválokra, kiadott egy új dalt, és egy Major Lazerrel közös turnét is bejelentett, és végül – bár Luke és kiadója próbálta megakadályozni – a Billboard Music Awardson is felléphetett azzal a feltétellel, hogy nem említi a pert. 2016 áprilisában Kesha anyja visszavonja a 2014-ben indított pert Dr. Luke ellen, pár hónappalkésőbb pedig Kesha is visszavonta a zaklatási pert, hogy csak a másikra koncentráljon, amelynek célja a szerződése felbontása Dr. Luke-kal és kiadójával. Ekkorra huszonnyolc saját dallal állt a saját kiadója elé, amit már csak véglegesíteni kellett.

Ám amikor már megnyugodni látszottak a kedélyek, Dr. Luke 2017 elején újra beperelte Kesha anyját, majd Keshát is újabb perrel fenyegette meg egy SMS miatt, amit Lady Gagának küldött, és amelyben egy másik előadóművész elleni erőszakról írt – alighanem arról az SMS-ről van szó, amit a cikk elején említettem. Ezzel párhuzamosan Kesha azzal vádolta Luke-ot, hogy továbbra is tartozik neki jogdíjakkal a Timber című száma kapcsán, és hogy új dalait nem támogatja, sőt, igyekszik ellehetetleníteni őt pénzügyileg és mindenhogyan. Később Kesha nyilvánosságra hozott emaileket, amelyek Luke érzelmi terrorjáról tanúskodtak – az ügy újra elmérgesedett. A bíróság harmadjára is elutasította Kesha kérelmét, hogy szabadítsák fel a Luke-kal kötött szerződése alól.

Luke tavaly áprilisban leköszönt a Kemosabe kiadó éléről, bár állítása szerint továbbra is együttműködik a Sonyval. A Kesha anyja elleni pert a bíróság ejtette, Kesha anyja azt vallotta, hogy nincsen első kézből származó információja a történtekről. Közben Luke igyekezett Lady Gaga szerepét is felnagyítani a történetben, aki beleegyezett a tanúskodásba. Itt tartunk most – de az ügy mocskosságát talán az jelzi legjobban, hogy bár tavaly júliusban Kesha megjelentette első dalát a per indulása óta, és bejelentette harmadik albuma érkezését is, nagyon úgy néz ki, hogy az album bevételei részben továbbra is Dr. Luke-ot gazdagítják majd.

Kiemelt kép: Mike Coppola/FilmMagic/GettyImages

Ajánlott videó

Olvasói sztorik