Kultúra

Attól még, hogy átlagos nők vagyunk, lehetünk sugárzóak

Amy Schumer új filmje próbálja lerombolni az ideális nőről kialakított hamis képet, de inkább egy közepes vígjáték lett belőle. Spoilermentes kritika a Túl szexi lány című filmről.

Amy Schumer bármit megtehet, akkor sem fog működni egy népnevelőnek, feministának szánt, de kellemetlen logikai buktatókba belesülő vígjáték, a Túl szexi lány. Amíg a Kész katasztrófa című filmben Schumer forgatókönyve jól sikerült, a jelenleg a Barryben feltűnő Bill Haderrel és a rendezővel, Judd Apatow-val egy szerethető romkomot hoztak össze, addig a héten a mozikba kerülő Túl szexi lány egy jó szándékú, de buta példa arra, hogy nem csak az S-es méretű lányok lehetnek vonzóak.

A film alapötlete a 2001-es A nagyon nagy Ő-ből (Shallow Hal) jön, amiben Hal Larsont (Jack Black) úgy megbűvölik, hogy a fullextrás nőket rondának, a túlsúlyos Rosemaryt (Gwyneth Paltrow) pedig tökéletes modellnek látja. Jack Blackék egyértelmű üzenetet hagytak az utókorra a szexista vicceikkel: a szépség belülről fakad, és egy sekélyes szemét is rájöhet, hogy eddig milyen undorítóan viselkedett a nők nagy részével. A baj csak az zs-kategóriás poénokon túl, hogy a filmben az elvarázsolt Hal először mégiscsak egy modellbe szeretett bele, és csak utólag, nagy nehezen fogta fel, hogy akkor is szeretheti a barátnőjét, ha ő nem az újságok címlapjáról mászott le. Ezzel szemben Amy Schumer karaktere a Túl szexi lányban egy átlagos nőt játszik átlagos alkattal, akinek az önértékelése valahol teljesen félrecsúszott, és magával kell elhitetnie, hogy igenis értékes és gyönyörű, a humora miatt szexi.

A történet szerint Renee Bennett (Amy Schumer) egy menő kozmetikai cégnek, a Lily LeClairnek dolgozik. Őt viszont nem is vállalják, és New York egy eldugott negyedébe, egy pincébe dugják a szerverek mellé. Renee álma az, hogy egyszer bejusson a LeClaire központba, az állását és karrierjét is feladná, hogy recepciós legyen, azaz egy kirakati baba a film olvasatában. Aztán elmegy tornázni, és akkorát repül a spinning bicikliről, hogy percekkel később egy Emily Ratajkowskinak képzeli magát, aki amúgy szintén kameózik egyet. Persze a környezete számára nincs változás, ugyanaz a lány, aki volt, de Renee a szerinte új külsejével még a hőn áhított recepciós állást is megmeri pályázni. A cég tulajdonosának lánya, Avery LeClaire (Michelle Williams) felveszi, ő ülhet minden nap a modellek helyén a pultnál. Ráadásul megismerkedik egy kedves fiúval (Rory Scovel), akit csak az új önbizalmának köszönhet, és felszedné egy adonisz. A film végét fölösleges lelőni, ki lehet találni, hogy Renee rájön, hogy mégsem nőtt meg a melle, nem lett keskenyebb a csípője, nem állt jobban rajta a miniszoknya, viszont nők ezreit lelkesítheti sminkreklámnak álcázva.

Fotó: Big Bang Media

Szóval a szándék nem rossz, az író- és rendezőpáros,  Abby Kohn és Marc Silverstein (A bambanő, Nem kellesz eléggé) teljesen aktuális témához nyúltak: a bodyshaming ellen próbáltak tenni, csak néha úgy igyekeztek lerombolni az ideális nőről kialakított hamis képet, hogy ellőttek egy-két duciviccet. Nem arról van szó, hogy nem lehet olykor nevetni a Túl szexi lányon, csak az a kérdés, hogy helyén van-e a kitűzött célhoz vezető út: nem az a gáz, hogy valaki recepciós állásra vágyik, hanem hogy Amy Schumer karaktere tudja, hogy a munka egyik követelménye a csinos külső, és láss csodát, amikor elég szépnek hiszi magát, megkaparintja az amúgy szörnyen felszínes helyen a lehetőséget, kész az ambícióit feladni a külsőségekért. Amikor pedig önbizalommal felpumpálva éli a napjait, simán megalázza a barátnőit, akikkel az ég világon semmi baj sincsen. Amy Schumer nem mellé lőtt a filmmel, egyszerűen be kell szállnia az írói gárdába, mert az öniróniájával sokkal egyszerűbb és jobb poénokat tud lerakni az asztalra, mint amire a Túl szexi lány képes. Utóbbiban az az egyik fő viccforrás, hogy Michelle Williams elváltoztatott hangon, cincogva játszik, ami szinkronnal különösen bántó. Aki meg hasonló problémákkal küzd, mint a filmben Amy Schumer, nem képes elfogadni magát, és mindig irigyli a modelleket, az nem most fog erőre kapni. Inkább kövesse a valódi színésznőt a karaktere helyett, ő általában értelmesebb dolgokkal áll ki a nyilvánosság elé, mint Renee Bennett.

Fotó: Big Bang Media

Túl szexi lány (I Feel Pretty), kínai-angol vígjáték, 110 perc, bemutató: június 14. 24.hu: 4/10

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik