Kultúra

Tömeges tiltakozást váltott ki egy ausztrál női komikus meggyilkolása

A 22 éves Eurydice Dixon hazafelé tartott éjjel Melbourne-ben, amikor a gyanú szerint megerőszakolták, majd meggyilkolták. Egy gyanúsított rács mögött van, az ausztrál nők pedig ragaszkodnak az egyedül hazasétálás jogához.

Eurydice Dixon nem volt széles körben ismert komikus, egyelőre csak kisebb bárokban lépett fel, ám szerdán az egyik ilyen fellépése után nem ért haza, csak a holttestét találták meg egy futballpályán Melbourne-ben. Dixon már csak pár száz méterre volt a lakásától, amikor megtámadták, és nem sokkal előtte még küldött is üzenetet egy barátjának: „Én már lassan biztonságban vagyok, hát te?”

A rendőrség azóta letartóztatta a 19 éves Jaymes Toddot, a nemi erőszak és a gyilkosság gyanújával, miután az feladta magát. A nyomozók szerint Todd és Dixon nem ismerték egymást korábban. A férfi előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást, melyet október 3-ára tűztek ki.

Dixon halála egész Ausztráliában indulatokat váltott ki a nők elleni erőszakról, és egy emberi jogi bizottság jelentése szerint az országban „zavarba ejtően magas a nők elleni erőszakos bűncselekmények aránya”, a kormány adatai szerint pedig öt nőből egyet már ért szexuális erőszak vagy fenyegetés 15 éves kora óta, a férfiaknál ugyanez az arány húszból egy.

Számos ausztrál nő tette közzé a saját ilyen jellegű tapasztalatait, mások pedig a rendőrséget bírálták, áldozathibáztatónak nevezve a rendőrségi közleményeket: „Amikor fiatal férfiakat öltek meg egy ütéssel, határozatlan időre megbénult egy egész város éjszakai élete. Amikor meg egy nőt megerőszakolnak és brutálisan meggyilkolnak, csak annyit mondanak, hogy vigyázzanak magukra jobban” – idézi a BBC egy ausztrál nő tweetjét. A városban tömeges virrasztást tartanak majd Dixon emlékére, és az ügy egy hat évvel ezelőtti esettel mutat párhuzamokat, amikor 30 ezren gyűltek össze egy hasonló eset után.

Kiemelt kép: Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik