Kultúra

Meghalt a Fleetwood Mac egykori gitárosa

Danny Kirwannek kemény élete volt, évekig élt hajléktalanként.

68 éves korában hunyt el Danny Kirwan, aki négy évig volt a Fleetwood Mac gitárosa. Tinédzserként csatlakozott a zenekarhoz 1968-ban, és öt lemezökön játszott. Súlyos alkoholproblémái lettek, így 1972-ben egy turné közben rúgták ki. A Fleetwood Mac legtermékenyebb időszaka ezután következett, de ezek a viharos, átmeneti évek is hozzájárultak a későbbi sikerhez.

Danny hatalmas formáló erő volt a korai éveinkben, (…) igazi hagyatéka örökké élni fog az általa írt zenékben, amiket olyan gyönyörűen játszott a Fleetwood Mac formálódása idején, ma már ötven éve. Köszönjük Danny Kirwan, mindig hiányozni fogsz!

– búcsúztatta a zenekar a Facebookon.

Kirwan a 70-es években szólókarrierbe kezdett, de nem sikerült legyőznie alkoholfüggőségét és mentális betegséggel is küzdött. Ezek hatására hajléktalanná vált, 1993-ban Mick Fleetwood csak az eltűnt személyek hivatala segítségével bukkant a nyomára. Évekig élt egy brixtoni ház pincéjében, majd egy londoni hajléktalanszállón, teljesen kicsúszva a szociális ellátórendszerből.

Kicsit kemény időszakon vagyok túl, de nem vészes a helyzet. Valahogy boldogulok, és ugyan hajléktalan vagyok, azt hiszem, de valójában azóta nincs otthonom, mióta az első turnénkra indultunk. Nem bírtam mentálisan a dolgot. Nyughatatlan vagyok

– mondta ekkoriban az Independentnek. A halál okát egyelőre nem közölték a nyilvánossággal.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik