Kultúra

Lovaggá ütötték Emma Thompsont

Az Oscar-díjas színésznő mellett több művészt és sportolót is kitüntetett II. Erzsébet.

Minden évben művészek, sportolok és tudósok szerepelnek a II. Erzsébet brit uralkodó uralkodó által a (hivatalos) születésnapja alkalmából magas elismerésben részesülők listáján. Idén a lovagi rangra emeltek névsorában szerepel mások mellett a kétszeres Oscar-díjas Emma Thompson és a Liverpool FC legendás játékosa és menedzsere, Kenny Dalglish is – számolt be róla az MTI.

A 92 esztendős II. Erzsébet királynő születésnapja április 21-én van, de a jeles ünnepet az évszázados hagyománynak megfelelően mindig júniusban, színpompás katonai tiszteletadással ünneplik meg hivatalosan az Egyesült Királyság és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség népei.

A szombati ceremónia előestéjén ismertetett 111 oldalas születésnapi kitüntetési listán 1057 név sorakozik, 71 százalékuk a helyi közösségért végzett állhatatos munkájáért kapta a királynői elismerést.

Az egyik legismertebb kitüntetett idén az 59 éves Emma Thompson, aki a lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére feljogosító rangra emelt az uralkodó.

Thompson a filmtörténet egyetlen olyan alakja, aki színészi játékért és forgatókönyvért is Oscart nyert.

A Brit Birodalom Rendjének tisztje (OBE) címében részesült az uralkodó kitüntetési listáján Keira Knightley színésznő, aki a 2003-as Igazából szerelemben együtt is játszott Thompsonnal.

A sport világának legismertebb kitüntetettje a Liverpool egykori legendás labdarúgója, majd trénere, Kenny Dalglish, aki szombattól ugyancsak a Sir Kenny megszólításra feljogosító lovagi cím tulajdonosa.

Dalglish 1977-ben a Celticből igazolt a Liverpoolhoz, amelynek színeiben 515 mérkőzésen 172 gólt szerzett, és 1990-es visszavonulásáig számos hazai és nemzetközi kupagyőzelem mellett nyolc bajnoki címet ünnepelhetett. Kétszer is volt a Liverpool szakvezetője: 1985 és 1991 között, valamint 2011-12-ben.

Az irodalmi élet leghíresebb kitüntetettjei között van Ken Follett, az egyik legsikeresebb kortárs bestseller-író, aki a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki címét (CBE) kapta II. Erzsébet királynőtől.

Lovagi címben részesült Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának volt főparancsnoka, aki a Nagy-Britanniát sújtó tavalyi terrortámadások idején tanúsított helytállásáért kapta az elismerést.

A legidősebb kitüntetett a 103 esztendős Rosemary Powell, aki 97 éven át árulta minden évben a háborús halottak emléke előtti tisztelgés jelképévé vált pipacsot. A pipacs a fő szimbóluma Nagy-Britanniában a megemlékezésnek a katonaáldozatokról, egy kanadai katonaorvos rendkívül népszerűvé vált, 1915-ben írt verse nyomán, amely arról szólt, hogy a háború szántotta flamand mezőkön mindig a pipacs virágzik ki először az elesett katonák sírjain. Powell a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) címben részesült.

Kiemelt kép: Getty Images for BFI/Tim P. Whitby

Ajánlott videó

Olvasói sztorik