Kultúra

A tevék még az óriási tüskékkel teli kaktuszokat is képesek megenni

A homokrengetegben nincs túl sok esély egy jó lakomára, így a sivatag hajóiként emlegetett tevék minden lehetőséget kihasználnak egy jó evésre.

Az internetet futótűzként járta be a videó, amin egy karámban tartott teve a rácsokon áthajolva jóízűen elmajszol egy jókora tálnyi, ijesztően szúrósnak tűnő kaktuszt:

Az első látásra talán vérfagyasztó anyag valójában egy teljesen természetes viselkedésformát mutat be, a sivatag hajóinak nevezett tevék ugyanis minden egyes lehetőséget kihasználnak arra, hogy valamilyen ételhez jussanak a forró sivatagban.

Egyetlen szerencséjük, hogy némi túlzással semmi sem árthat meg nekik, sőt, a kaktuszok tüskéi sem okoznak nekik fájdalmat. A tevék szájában ugyanis keratintartalmú, rózsaszín kiemelkedések százai vannak, melyek egy műanyagtányérhoz hasonlóan egyszerre hajlékonyak és ellenállóak, így az állat nem sebezheti meg magát az élő tűpárnaként működő húsos, rengeteg nedvességet tároló kaktuszokkal.

Fotó: Bill Damon

 

A tevék emellett a szarvasmarhákhoz hasonlóan egyébként kérődző állatok, így a lenyelt táplálék egy idő után újra a szájban köt ki, és újra megőrlik azt, minden hasznos anyagot kinyerve a nyéltagokból, hiszen nem tudhatják, mikor ehetnek legközelebb.

Kiemelt kép: Brian Geltner

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik