Kultúra

Dél-Koreából jöhet az új Deszpaszító?

Meglepő helyről jön az új popszenzáció: Koreából. A Billboard top 200-as listáját most épp egy koreai popcsapat albuma vezeti, akiket őrületes rajongás övez.

Hallott-e már a kedves olvasó a K-popról? És a BTS-ről? Nem? Pedig most róluk beszél a fél amerikai popszakma: előbbi a koreai popot jelző rövidítés, utóbbi pedig egy zenekar a zsánerből, éspedig a legsikeresebb zenekar. A BTS ugyanis olyan hatalomátvételt hajtott végre az amerikai Billboard top 200-as listájának élén, hogy Luis Fonsi is megnyalná az ujját, Camila Cabello meg sírva könyörög a receptért: a dél-koreai popcsapat albuma, a Love Yourself: Tear lett az első K-pop album, amely megcsípte a neves lista első helyét, ebből az albumból adtak el, töltöttek le és streameltek a legtöbbet a múlt héten. Május 24-ig 135 ezer kelt el az albumból, ezzel letaszítva az élről az előző heti győztes Post Malone-t.

Egy ideje már zajlik az úgynevezett Korean Wave (koreai hullám) néven nevezett kulturális jelenség, azaz a koreai zene, színház és filmművészet globális térnyerése, ennek részeként tört az élre a BTS is, ez a gondosan kivitelezett koreográfiáiról és kisfiúsan makulátlan külsejű tagjairól ismert zenekar. A héttagú bandának szuper-elkötelezett rajongóbázisa is van, akik magukat ARMY-nak, azaz hadseregnek nevezik. Az említett album májusban jelent meg, az első sláger, a Fake Love pedig a Billboard Music Awards gálán debütált, és azzal együtt vált az ország kedvencévé, hogy a rajongók többsége jó eséllyel egy betűt sem ért a szövegből, az ugyanis koreaiul van. Ez is történelmi jelentőségű egyébként: az album tizenkét év után az első olyan lemez a lista élén, ami javarészt nem angol nyelven szólal meg. Fun fact: a legutóbbi ilyen albumot 2006-ban az emlékezetes Il Divo jegyezte.

A BTS 2013-ban alapult, a tagok: Jin, Suga, J-Hope, Rap Monster, Jimin, V és Jungkook, és popot, R’n’B-t és hiphopot ötvöző, koreaiul és japánul énekelt dalaikkal hamar bevágódtak a közönségnél, a közösségi oldalakon több mint tízmilliós követőbázissal büszkélkedhetnek, és már előző albumuk, a Love Yourself: Her is jól szerepelt az amerikai toplistákon, a hetedik helyig jutottak, az iTunes toplistáját pedig hetven országban vezették. Épp most indulnak világ körüli turnéra: az Államok és Kanada után jönnek Nagy-Britanniába, Németországba és Franciaországba is. Fellépéseik a nagyobb amerikai koncerthelyszíneken is teltházasak: az USA-beli tizennégy koncertjük egyikére sem lehet már jegyet kapni, pedig ebből négyet a 21 ezer főt befogadni képes Los Angeles-i Staples Centerben tartanak. A K-pop nem új találmány: a ’90-es évek óta létezik, a nyugati és ázsiai zenei trendeket ötvöző zenei stílus ma már dollár-multimilliókat hoz a konyhára világszerte.

Kiemelt kép: YouTube

Ajánlott videó

Olvasói sztorik