Kultúra

Hiánypótló tudományos áttörés magyarázza Michael Jackson ikonikus táncmozdulatát

Bodnár Judit Lola
Bodnár Judit Lola

újságíró. 2018. 05. 23. 13:16

Most már mindannyian nyugodtabban alhatunk.

Megnyugtató tudni, hogy a tudomány hova el nem jut – most például egy csapat idegsebész annak járt utána, hogy hogyan volt lehetséges, hogy annak idején a Smooth Criminal videoklipjében Michael Jackson és táncosai bokából 45 fokos szögben előredőltek anélkül, hogy a lábuk, vagy a törzsük bárhol hajlott volna, és még arcra sem estek: sehogy.

A kérdéses mozdulat 7:05-nél:

A BBC által feldolgozott tanulmány szerzői, Manjul Tripathi és társai ugyanis arra jutottk, hogy az emberi test nem képes erre a mozdulatra, legfeljebb csak feleekkora szögben, és arra is csak kiemelkedő erőnlét és gyakorlat esetén. Amivel Jacko ugyan kétségkívül rendelkezett, de önmagában ez nem lett volna elég a trükkhöz – ami megmagyarázza, hogy miért nem sikerült senki másnak sem, pedig jó páran próbálták leutánozni. A dolog kulcsa egy speciális cipő, illetve a színpadtechnika volt. A direkt erre a célra tervezett cipő ugyanis egy V-alakú sarokrésszel a színpadból szintén pont e célból kiálló szögébe kapaszkodva tartotta meg Jacksont a klipben. Amíg pedig cipő sem volt, akkor a plafonról leeresztett hevederek tartották meg a mozdulat közben.

Fotó: Manjul Tripathi

A cipő ötletét az űrhajózás adta: a súlytalanságban dolgozó asztronauták rögzítették magukat hasonló módszerrel. Ezzel együtt a Jacko-rajongóknak nem kell fellázadni, senki nem vonja kétségbe ugyanis a mozdulathoz szükséges, kiemelkedő fizikai képességeket: még ebben a spéci cipőben is csak kiemelten erős gerinc- és törzsizomzattal és vádlival bíró táncosok tudnák Jacko után csinálni a dolgot.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.