Kultúra

Készül az EU énekeskönyve és már lehet szavazni a magyar dalokra

Hat kategóriában mintegy 53 hazai dal esélyes arra, hogy bekerüljön a gyűjteménybe.

Május 4-től június 4-ig minden magyart felkérünk arra, hogy nevezze meg azt a hat dalt, amelyek az Európai Unió első énekeskönyvében őket képviselik. A magyarok a 13. nemzet az EU-ban, akik szavaznak.

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) és a magyar zeneiskolák tanulói és tanárai hat kategóriában 53 magyar dalt neveztek. Az uniós énekeskönyv egy dán, Brüsszelhez nem kapcsolódó nem kormányzati szervezet demokratikus projektje.

A szavazók az alábbi kategóriákban választhatják ki kedvencüket:

  • Szerelmes dalok
  • Természet és évszakok
  • Szabadság és béke
  • Népdalok
  • Hazafias dalok
  • Gyermekdalok

Szavazni az eu-songbook.orgon lehet az listából Hungary (Magyarország) kiválasztása után.

A dalok kiválasztása június 4-ig, vagy egészen addig tart, míg 1000 voks nem érkezik kategóriánként.

A magyar dalokkal együtt végül 168 (tagállamonként hat) mű kerül majd a gyűjteménybe, amely nemzeti és angol nyelvű tükörnyomtatásban készül. Eddig 72 dal alkotja az EU énekeskönyvét.

Némely országok lakói Európában már régóta jól ismert klasszikusokra adták le szavazatukat: az osztrákok a Csendes éjre, Franz Gruber világhírű karácsonyi dalára voksoltak; az írek egy olyan népdalt választottak, amely minden kocsmakedvelőnek ismerősen csenghet: a Whiskey in the Jart (Whiskey a korsóban); a németek pedig Brahms örökzöld bölcsődalát, a Csendes álmot, jó éjt című művet.

Kiemelt kép: Facebook/The European Union Songbook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik