Kultúra

Chaplin-klasszikussal erősít jövőre a Vígszínház

De lesz Liliom és egyéb klasszikusok, és néhány ősbemutató is. A fiatalabb Vidnyánszkynak is sok dolga lesz: rendez és játszik is.

Chaplin A diktátor és Cassavetes Premier című filmjének színpadi változata is elkészül a Vígszínház tizenegy jövő évadra tervezett bemutatója között, és a színházról is sok szó esik majd: a Premier és a Liliom mellett Bertolt Brecht Baal és Mihail Bulgakov Bíborsziget című művén keresztül is a művészetről, a színházról beszél majd a társulat – mindezt a színház következő évadát ismertető sajtótájékoztatón mondta el Eszenyi Enikő. Ő rendezi majd a címben említett Chaplin-klasszikust: A diktátor című 1941-es filmből Vecsei H. Miklós és Vörös Róbert készíti el a színpadi változatot, előreláthatólag októberre. A főszereplő ifj. Vidnyánszky Attila lesz, akinek igen mozgalmas évada lesz jövőre is: meglévő és új szerepei mellett decemberben Molnár Ferenc megunhatatlan Liliomát rendezőként jegyzi majd.

Az évad második felében kerül műsorra a Premier színpadi változata, ami először lesz látható Magyarországon. A darabot Szász János rendezi, a főszerepben Eszenyi Enikő, mellette Hegedűs D. Géza és Börcsök Enikő lesz látható. Hegedűs D. Géza rendez is jövőre, a Pesti Színház színpadára állítva Bulgakov egy kevésbé ismert zenés szatíráját, a Bíborszigetet, amit eredeti, moszkvai bemutatása után nem sokkal betiltottak. Hegedűs D. szintén a Pestiben főszerepel is egy új darabban, Valló Péter Ibsen-rendezésében, a John Gabriel Borkman címűben, melyben a korrupt, bukott bankárt alakítja majd.

Lesz mozgásszínház-közeli élmény is: Bertolt Brecht Baal című művét Horváth Csaba rendező-koreográfus állítja színpadra Wunderlich József és Ember Márk főszereplésével. Mindemellett a Házi Színpadon is öt bemutatót terveznek, köztük A vándorkutya és a K2 társulattal készülő Kozmikus magány című darabot, valamint Igó Éva főszereplésével a Nem vagyok Miriam! című, nálunk a napokban megjelent svéd regényből készült színpadi változatot, Kincses Réka rendezésében. Kertész Imre Kaddis a meg nem született gyermekekért című regényét Lukács Sándor adja elő, Kornis Mihály Kádárné balladája című darabjában pedig Kádár Jánosné szerepében Kútvölgyi Erzsébet látható.

Ez pedig csak a jövő évad, addig is van program: a Víg társulata Kínában két alkalommal játssza a Háború és Békét, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata két előadással vendégszerepel Budapesten, a Vígszínház pedig négy előadását mutatja be Kolozsváron: a Dragomán György regénye alapján készült Máglyát, A Pál utcai fiúkat, Nádas Péter Találkozás című drámáját és Vecsei H. Miklós József Attila-estjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik