Kultúra

Meghalt a világhírű zeneszerző, aki David Bowie-t is inspirálta

Glenn Branca 69 éves volt.

A The Guardian számolt be róla, hogy 69 éves korában elhunyt Glenn Branca zeneszerző és gitáros, aki az 1980-as években a new wave egyik meghatározó alakjává vált és kulcsszerepet játszott a Sonic Youth beindulásában is.

Branca halálhírét a zeneszerzővel együtt dolgozó gitáros, Reg Bloor jelentette be a Facebookon. Bejegyzésében azt írja, Branca torokrákban szenvedett és otthon, álmában hunyt el.

Glenn Branca passed away in his sleep last night from Throat Cancer. I feel grateful to have been able to live and…

Közzétette: Reg Bloor – 2018. május 14.

Glenn Branca 1948-ban született a Pennsylvania állambeli Harrisburgben és zenészként az 1960-as évek második felétől volt aktív. 1980-ban adta ki első lemezét Lesson No. 1 címmel, amelyet 2011-ig bezárólag további huszonegy követett. 1982-ben megalapította saját lemezkiadóját, a Neutral Recordsot, amely aztán a Swans nevű rockzenekar és a már említett Sonic Youth első anyagait is megjelentette.

Experimentális zenéjével Branca sokakra nagy hatással volt, maga David Bowie is az őt ért fő inspirációk között említette a zeneszerző műveit. 2003-ban az 1981-es The Ascension című Branca-lemezt is beválogatta a 25 abszolút kedvence közé.

Kiemelt kép: Getty Images/Kristy Sparow

Ajánlott videó

Olvasói sztorik