Kultúra

A világ legkockázatosabb túszszabadítása (x)

A 7 vérfagyasztó nap című thriller már a mozikban

Az 1976-os entebbei túszmentő kommandós akciónak elképesztő legendája van. Aki kicsit is érdeklődik háborúk, bűn, popkultúra iránt, és az elmúlt negyven évet nem töltötte egy üvegharang alatt, az már biztosan hallott róla, ha másképp nem a klasszikus Charles Bronson-film miatt.

A Narcos rendezője, José Padilha megcsinálta azt a bravúrt, amely legalább olyan lehetetlennek tűnik, mint kiszabadítani több mint száz, Afrika közepére szállított túszt, és sértetlenül hazavinni őket: világsztárok közreműködésével készített filmet az esetről, de úgy, hogy az egyszerre hátborzongatóan izgalmas, állítólag minden részletében igaz, és még csak nem is elfogult. A palesztin meg a szélsőbalos német repülőgép-eltérítőket annak látja, amik (elvakult gyilkosoknak), de közben megpróbálja megérteni őket. Közben a lehetetlennek tűnő túszmentő kommandós akciót szervező izraeli katonákat is annak látja, amik (hősök, hazafiak), de közben azt sem tagadja le, hogy hányféle esendőség, véletlen és politikai ravaszkodás van a siker mögött. Az alig száz percbe belefér a bonyolult történet és a sok izgalmas személyiségrajz, a fim vége felé  már minden áldozat és győztes a néző személyes ismerőse: ettől válik a bukás és a siker is igazán megrázó, fontos pillanattá.

Ráadásul – ha valaki még nem tudná – Rosamund Pike és Daniel Brühl kiváló színészek. Kiváló színészek (Rosamund Pike és Daniel Brühl) alakítják a két német géprablót, akik felváltva félelmetesek és elvakultak, vagy éppen esendők és megtévedtek. A halálos bevetésre induló izraeli kommandósokat is nagyszerű színészek játsszák – a néző valóban átélheti velük, hogy milyen lehet úgy repülőgépre szállni és akcióba indulni, hogy kiszolgáltatottan, az otthonuktól több mint 4000 kilométerre fognak harcolni, ahol segítségre, erősítésre, elsősegélyre biztosan nem számíthatnak. Az izraeli parancsnokságon megfontolt őrült ötletek közül a hadvezetés által elfogadott terv nem kevésbé őrült, mint a többi – a siker esélye kicsi, a kudarcé nagy

 

A film világpremiereje nem kisebb fesztiválon zajlott, mint a Berlini Filmfesztivál gálavetítésén. A kritikusok  dicsérték különleges nézőpontját, színészeit, vágását, a feszültségkeltés mesteri technikáit. Most végre a magyar mozinézők is megtudhatják, hogyan telt ez a 7 különleges, rémisztő, vérfagyasztó nap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik