Kultúra

Káel Csaba a Becsületrend lovagja lett

A film- és operarendező a francia állam legmagasabb kitüntetését kapta.

A Müpa vezérigazgatója Éric Fournier budapesti francia nagykövettől vette át az elismerést. Káel Csaba a francia-magyar kulturális kapcsolatok fejlesztéséért, a kulturális diplomácia terén elért kiemelkedő, elkötelezett munkájáért kapta a francia állam legmagasabb kitüntetését.

Éric Fournier szerint Káel Csaba a Müpa vezérigazgatójaként és a Budapesti Tavaszi Fesztivált szervező operatív testület elnökeként rengeteget tett a kulturális diplomáciai kapcsolatokért.

Olyan francia művészek magyarországi bemutatkozását tette lehetővé, mint Jean-Yves Thibaudet, Jean-Efflam Bavouzet, az Orchestre des Champs-Elysées, az Orchestre National d’Ile-de-France, Louis Langrée, Natalie Dessay vés a Müpába a 2018/19-es évadban visszatérő Philippe Jaroussky.

A nagykövet kiemelte, a Müpa nemzetközi rangú Régizene Fesztiválja a Versailles-i Barokk Zenei Központ és a Vashegyi György által vezetett Orfeo Zenekar együttműködésben a francia barokk repertoár és ezen belül Rameau színpadi műveinek bemutatását tűzte ki célul és ér el évről évre páratlan sikereket.

Magyarországon a francia kultúra megismertetésében és népszerűsítésében fontos mérföldkő volt Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) közös kezdeményezésére életre hívott és 2016-ban Franciaországot a fókuszba állító Európai Hidak fesztivál is, olyan kiváló művészekkel a programban, mint Michel Legrand és Jean-Luc Ponty. (mti)

Kiemelt képünkön Káel Csaba Áder János államfővel és feleségével beszélget (MTI / Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik