Kultúra

A Guns N’ Roses már nem vállalja régi dalszövegét

Már akkor sokan rasszistának és idegengyűlölőnek tartották.

Újra megjelenik a Guns N’ Roses egyik legsikeresebb albuma, az Appetite for Destructiont, ráadásul a kísérő kislemezekkel együtt. Az összkiadás mégsem lesz teljes, az 1988-as eredetin szereplő One in a Million című dal ugyanis ezúttal lemarad a lemezről. A zenekar nem indokolta a döntést, de sejthető, mi áll a háttérben: nem akarják újra feleleveníteni a dalt övező botrányokat. Az ötlemezes kiadáson 73 szám fog szerepelni, köztük számos kiadatlan felvétel is a legismertebb albumuk keletkezésének időszakából. Az 1988-as ‘G N’ R Lies’ című kislemezük összes számát is szerepeltetik majd a gyűjteményben, kivéve az One In a Milliont. A dal píszínek aligha nevezhető szövegét ugyanis rengeteg kritika érte a “nigger”-ezés, “köcsög”-özés és úgy általában a gyűlölködő sorok miatt. A legmerekedebb rész talán ez a versszak:

Immigrants and faggots
They make no sense to me
They come to our country
And think they’ll do as they please
Like start some mini-Iran
Or spread some fucking disease
And they talk so many goddamn ways
It’s all Greek to me

A One in a Milliont már a megjelenésekor sokan támadták, de a zenekar igazából a mai napig nem tagadta meg.

Nem bánom, hogy megcsináltuk a One in a Milliont, csak azt, amin átmentünk miatta, és ahogy az emberek fogadták a személyes érzéseinket

– mondta Slash, a zenekar gitárosa. Axl Rose pedig arra hivatkozott, hogy a “nigger” valójában nem a feketékre, hanem általában a bajkeverőkre vonatkozik, és amúgy sem szereti, ha megtiltanak neki bármilyen szóhasználatot. Később olyat is mondott, hogy akkoriban dühös volt pár feketére, akik megpróbálták kirabolni, őket akarta inzultálni a szöveggel. A bevándorlókkal kapcsolatos sorokat úgy magyarázta, hogy rengeteg ember érkezik hozzájuk másik országokból, akik aztán munkát szereznek a kisboltokban és a benzinkutakon, és úgy kezelnek téged, mintha nem tartoznál ide.

Mindennek ellenére bölcsebbnek látták, hogy 2018-ban ne rakják fel a dalt a számos verzióban kapható összkiadásra. A Guardian hivatalos indoklást is kért tőlük, de a zenekar egyelőre nem nyilatkozott a döntésről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik