Kultúra

Egy politikai leszámolás komédiája

Az Igenis, miniszterelnök úr! után ismét politikusok a főszereplők az Átriumban, de a darab kortárs és magyar.

 

A Krakken művelet című előadás az Átriumban egy politikai leszámolás története. Egy olyan országban, ahol a szabályok ismeretlenek, a körülmények zavarosak, a hierarchia a pillanatnyi érdekharcoknak megfelelően alakul, szinte minden lehetséges. A már 100. előadásán túl lévő Igenis, miniszterelnök úr! után ismét politikusok a főszereplők az Átriumban, de a darab kortárs és magyar.

A Nemzetközi Színházi Intézet Német Központja által idén kitüntetett Bodó Viktor – akinek ez az egyetlen magyarországi munkája az évadban – kivételesen erős színészcsapatot válogatott össze. Gyabronka József és Bálint András mellett a kaposvári színház egykori társulatának öt színésze: Molnár Piroska, Lázár Kati, Lugosi György, Némedi Árpád és Lecső Péter, valamint néhány éve végzett fiatal színészek: Fehér Balázs Benő, Kurta Niké, Dékány Barnabás, Rainer-Micsinyei Nóra és Kovács Ádám játszanak, többen nem is egy szerepet. A csoda pedig megtörténik: a tizenkét színész valódi társulatként, összeszokott, pontos, egymásra figyelő csapatként hajtja végre egymás után a stílusbravúrokat, csinálja meg a váltásokat. Amire nagy szükség is van: a darab és az előadás folyamatosan változtatja a műfaját, a slapstick comedytől a bosszúdrámáig, a társalgási vígjátéktól kezdve a látomásos költői színházig szinte minden belezsúfolódik a másfél órába, az embernek szinte egy pillanata sincs, amiben ne találná meg a néznivalót. Hogy ne legyen felfoghatatlanul sűrű a cselekmény, abban a darab alaphelyzete segít. A sztori szerint Honoshország küldöttsége érkezik Sarntröllországba, a világkiállítás helyszínére, hogy ellenőrizzék, rendben folyik-e minden a kiállításon bemutatandó óriási holddal. Csakhogy a pénz, ötvenmillió dollár elfogyott, az elkészült műalkotás viszont leginkább szóra sem érdemes, ezért a miniszternek és államtitkárának lépnie kell, bevetik hát minden tudományukat, a rábeszélőképességtől a korrupcióig, miközben szinte észrevehetetlenül egy másik játék is zajlik a háttérben, ami a miniszter számára végzetessé válik. Mindeközben a helyiekkel az ő furcsa nyelvükön történik a kommunikáció, a felek között a delegáció titkára folyamatosan tolmácsol, ennek köszönhetően nem csak a szereplők, hanem a nézők is pontosan tudják követni a történések sűrűjét.

A hatalmi leszámolástörténettel sűrített pszicho-thriller-krimi-komédia május 4-én, 15-én és 16-án látható még az évadban az Átriumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik