Kultúra

Rögbiző kis Jézussal van tele Franciaország legfurcsább temploma

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 04. 02. 11:00

A Bibliában sok mindenről szó esik, a rögbi azonban egészen biztosan nincs köztük. Egy francia falu lakói azonban mégis megoldották a lehetetlent.
Korábban a témában:

Dél-Franciaország csendes falvain átutazva az embernek olyan érzése van, hogy az élet már évszázadok óta ugyanabban a megszokott mederben folyik, a lakók pedig igyekeznek minél távolabb maradni a nagy változásoktól.

Erre a tényre kétségkívül rácáfol azonban az alig hatszáz fős Larrivière-Saint-Savin középkori alapokkal rendelkező temploma, a hat évtizeddel ezelőtt újjászületett Notre Dame du Rugby.

1956 fontos év volt a kis falucska katolikusainak életében, hiszen a rögbirajongó Michel Devert személyében új pap érkezett a – Magyarországon egyébként szép lassan megölt – sport iránt egyáltalán nem közömbös közösség élére.

Már ekkor szemet szúrt neki a település szederbokrok takarásában rejtőző, romokban álló évszázados temploma, rövidesen pedig – egy szomorú esemény apropóján – új célt is talált a megkopott szépségű épületnek.

Az épület képe ma

 

Egy autóbalesetben ugyanis elhunyt a helyi csapat három fiatal játékosa, Devert pedig úgy érezte, hogy a tragédia emlékére renoválhatnák a régi épületet.

Így is történt:

néhány év alatt megszületett a ma is látható szentély, melynek belső falain a világ különböző részeiről származó, sokszor sáros, vagy épp véres mezek, díjak, kupák és labdák váltják egymást, a templom elejében pedig egy vendégkönyv áll, benne a gyógyulásukért és kedvenc csapatuk sikeréért hálás, vagy épp társaikat gyászoló játékosok és rajongók bejegyzéseivel.

Az oltárkép helyett mindössze egyetlen, szoborfülkébe illesztett Mária-szoborral rendelkező Notre Dame du Rugbynek nem a mezek és egyéb tárgyak azonban a legérdekesebb részei, hiszen

az ólomüvegablakokon a Bibliában nem épp sűrűn előforduló rögbijátékosok és tojáslabda tűnik fel.

Így találkozhatunk például a kis Jézus kezében tartott labdáért nyúló játékosok sorával, vagy épp játékosok által alkotott nyílt tolongásból kivett labdát anyjának adó kisdeddel:

Az épület a rögbi világában egy csapásra fontos hellyé vált, így sorra érkeztek a külföldi mezek és emlékek. A tárgyak lassan kinőtték a rendelkezésükre álló helyet, így a falu egy múzeumszerű, apró épületetet emeltetett, hogy semmit se kelljen a sötét raktárak mélyére száműzniük.

Fotók: Wikimedia Commons, Atlas Obscura és Patrimione Religieux
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.