Kultúra
Czech Republic's Karolina Erbanova reacts after winning bronze in the women's 500m speed skating event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games at the Gangneung Oval in Gangneung on February 18, 2018.  / AFP PHOTO / Mladen ANTONOV

A csehek nagyon utálják a megújult himnuszukat

24.hu
24.hu

2018. 03. 30. 14:04

Jó ötletnek tűnt az új hangszerelés, össznépi felháborodás lett belőle. Még az államfő is lehurrogta.

A cseh himnusz új változatát Cseh Olimpia Bizottság kezdeményezte, és a neves zeneszerzőt, Milos Bokot kérték fel a feladatra. A legfőbb indok az volt, hogy a nagy sporteseményeken a győzteseknek eljátszott nemzeti himnusz 40 másodperces változata túl rövid, és az új 80 másodperces változat több időt adna a sikeres sportolóknak, de a szurkolóknak is, hogy átéljék a győzelem felett érzett örömüket.

Míg a bizottság szerint az új változat „öntudatosabb és hazafiasabb”, addig Milos Zeman államfő csütörtökön este egy televíziós interjúban kijelentette: a nemzeti jelképek nem valamiféle divatcikk-kiegészítések, amelyeket bármikor meg lehet változtatni. Ilja Smíd kulturális miniszter egyenesen giccsnek minősítette a cseh himnusz új változatát. Martin Stropnicky cseh külügyminiszter szerint a cseh himnusz ereje éppen a szöveg és a zene egyszerűségében, közérthetőségében rejlik. A himnusz módosítását számos neves sportoló is nyíltan elutasította. Többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a nemzeti jelképek módosítása nem az olimpiai bizottság feladata és hatásköre.

A bizottság ügyesen védekezett:

a heves bírálatokra azzal reagáltak, hogy senkire sem akarják rákényszeríteni saját elképzeléseiket. Alapvető céljuk az volt, hogy társadalmi vita induljon a témában, amit szerintük kiválóan sikerült is elérni.

Ezt utóbbit senki nem vitatja.

A cseh himnusz 1834-ben hangzott el először, Josef Kajetán Tyl drámaíró egyik színdarabjának részeként. A Kde domov muj (Hol van honom, hol a hazám) című dal szövegét a drámaíró, zenéjét Frantisek Jan Skroup szerezte. Az eredetileg népies ének nagyon gyorsan népszerű lett, és a csehek nemzeti dalként kezdték énekelni. Csehszlovákia 1918 októberi megalakulása után a korabeli csehszlovák himnusz első cseh részeként vált hivatalos állami jelképpé.

Mutatjuk is a két verziót, és kíváncsian várjuk a véleményeket, kinek melyik tetszik jobban.

Az eredeti:

És az új hangszerelés:

Borítókép: Europress

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.