Kultúra

A csehek nagyon utálják a megújult himnuszukat

Jó ötletnek tűnt az új hangszerelés, össznépi felháborodás lett belőle. Még az államfő is lehurrogta.

A cseh himnusz új változatát Cseh Olimpia Bizottság kezdeményezte, és a neves zeneszerzőt, Milos Bokot kérték fel a feladatra. A legfőbb indok az volt, hogy a nagy sporteseményeken a győzteseknek eljátszott nemzeti himnusz 40 másodperces változata túl rövid, és az új 80 másodperces változat több időt adna a sikeres sportolóknak, de a szurkolóknak is, hogy átéljék a győzelem felett érzett örömüket.

Míg a bizottság szerint az új változat „öntudatosabb és hazafiasabb”, addig Milos Zeman államfő csütörtökön este egy televíziós interjúban kijelentette: a nemzeti jelképek nem valamiféle divatcikk-kiegészítések, amelyeket bármikor meg lehet változtatni. Ilja Smíd kulturális miniszter egyenesen giccsnek minősítette a cseh himnusz új változatát. Martin Stropnicky cseh külügyminiszter szerint a cseh himnusz ereje éppen a szöveg és a zene egyszerűségében, közérthetőségében rejlik. A himnusz módosítását számos neves sportoló is nyíltan elutasította. Többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a nemzeti jelképek módosítása nem az olimpiai bizottság feladata és hatásköre.

A bizottság ügyesen védekezett:

a heves bírálatokra azzal reagáltak, hogy senkire sem akarják rákényszeríteni saját elképzeléseiket. Alapvető céljuk az volt, hogy társadalmi vita induljon a témában, amit szerintük kiválóan sikerült is elérni.

Ezt utóbbit senki nem vitatja.

A cseh himnusz 1834-ben hangzott el először, Josef Kajetán Tyl drámaíró egyik színdarabjának részeként. A Kde domov muj (Hol van honom, hol a hazám) című dal szövegét a drámaíró, zenéjét Frantisek Jan Skroup szerezte. Az eredetileg népies ének nagyon gyorsan népszerű lett, és a csehek nemzeti dalként kezdték énekelni. Csehszlovákia 1918 októberi megalakulása után a korabeli csehszlovák himnusz első cseh részeként vált hivatalos állami jelképpé.

Mutatjuk is a két verziót, és kíváncsian várjuk a véleményeket, kinek melyik tetszik jobban.

Az eredeti:

És az új hangszerelés:

Borítókép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik