Kultúra

Tolcsvay: „a hazafiság manipulációs eszközzé vált”

Tolcsvay-Laszlo(2)(430x286).png (Tolcsvay László)
Tolcsvay-Laszlo(2)(430x286).png (Tolcsvay László)
A legendás zenész ezt nehezen viseli.

A Heti Válasznak – a hetilap előzetese szerint – Tolcsvay László azt mondja, noha éppen 45 éve zenésítette meg a Nemzeti dalt, amely nemzedéke szabadsághimnusza lett, idén azt mégsem énekli el itthon.

A legendás dal keletkezéstörténetéről elárulja, hogy akkoriban a rendszer halálra akarta manipulálni az ifjúságot, Forradalmi Ifjúsági Napokat találtak ki, amely április 4-ben csúcsosodott ki.

Annyira féltek március 15-től. Az én nemzedékem kezdte spontán módon megünnepelni ’72-ben, ’73-ban: kaptak is érte gumibotot. ’73-ban aztán kitalálták a hivatalosságok, hogy a Petőfi-évre szülessenek dalok a verseiből. Készül majd nagylemez, lehet szerepelni. Akkor jött a gondolat: Petőfi-verset akarnak? Jó.

Megzenésítette a Nemzeti dalt, ami már azért megérte, mert láthatta a hivatalosságok fejét, amikor először előadta az Országos Rendező Irodában.

Elfehéredtek az arcok. A magam eredendő szelídségével, csupán négy akkorddal megleptem és legyőztem őket.”

Tolcsvay László idén lesz 68 éves. A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével, Erkel Ferenc-díjjal, Magyar Örökség díjjal kitüntetett zenész, zeneszerző 1968-ban vált ismertté, amikor a Tolcsvay Trio megnyerte a Ki mit tud?-ot.  1973-ban komponálta Petőfi Sándor versére a Nemzeti dalt, és abban az évben lett a Fonográf együttes tagja és zeneszerzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik