Kultúra

Jubileumi Beatrice-koncert lesz Budapesten

Nagy Feróék fennállásuk 40. évfordulóját ünneplik majd a nagykoncerttel.

Jubileumi koncertet ad a Beatrice április 7-én a Papp László Budapest Sportarénában.

Nagy Feróék a zenekar négy évtizedes életművét ünneplik. A jubileumra egy koncertlemezt is kiadnak.

A Beatrice ma is a rockrajongóknak szól, az életérzés rendszerek felett jár. Az 1978-ban született Jerikó az emberek között lévő falak ledöntésére hívta fel a figyelmet, és ma is nagyon érvényes, akárcsak a Nagyvárosi farkas vagy a Nem kell!, amely a fiatalok lázadását mutatja meg szüleik ellen

— mondta Nagy Feró az MTI-nek.

Az énekes és dalszerző megjegyezte, hogy a Beatrice negyven évvel ezelőtt sem lázadó zenekar volt, dalaik saját életükről szóltak. Hozzátette: nem gondolja, hogy a rockzenei szövegeknek mindig igazuk van, de a színpadon hitelesnek kell hangzaniuk.

A Beatrice 1969-ben alakult Csuka Mónika vezetésével, a zenekarhoz Nagy Feró 1971-ben csatlakozott. Az akkori felállásból Miklóska Lajos (basszusgitár), Gidófalvy Attila (billentyűs hangszerek) és Donászy Tibor (dob, ütőhangszerek) a múltidézésre a Sportaréna színpadán is fellép.

Nagy Feró mai társai közül Laczik Ferenc basszusgitáros már csaknem 25 éve az együttestagja, fia, a dobos Laczik Hunor nyolc éve zenél velük, Tari Viktor (gitár, zongora) két évvel ezelőtt csatlakozott, a legfrissebb tag pedig az idén csatlakozott Kékkői Zalán gitáros, ő a családjával külföldre költözött, a friss koncertlemezen és az áprilisi koncerten még hallható Magasvári Viktort váltotta.

A mai Beatrice szellemiségében ugyanaz, mint a hetvenes-nyolcvanas években, de borzasztó lenne, ha leragadnánk a múltnál, és most öreg partizánként hirdetnénk az igazságot arról, hogy régen milyen nehéz volt. A mai fiatalokat ez nem igazán érdekli. Folyamatosan dolgozunk, időről-időre születnek új dalok, a zenekar rendkívül nyitott mindenféle zenei műfajra, más kérdés, hogy amit az elmúlt tíz-tizenöt évben csináltunk, arra a média nem volt kíváncsi. Aki viszont jár a koncertjeinkre, tisztában van a Beatricével

— fogalmazott a frontember.

A koncert a ’70-es és ’80-as évek Beatrice-blokkjával indul, utána következik az ős-Bikini korszak, majd ismertebb dalok következnek a ’80-as évekből, végül az utolsó rész a ’90-es évektől napjainkig terjedő időszakot fogja át, benne olyan slágerekkel, mint a 8 óra munka.

A már felsorolt közreműködők mellett ott lesz a Bizottság két egykori tagja, Wahorn András és ef Zámbó István, Anna & the Barbies-ból Pásztor Anna, illetve Varga Miklós és Mező Misi is.

A Beatrice még sohasem játszott a Sportarénában, a hely elődjében, a Budapest Sportcsarnokban is csak egyszer léptek fel, még 1991-ben.

Nagy Feró egy év alatt átvette az uralmat a Beatricében
A zenekart Feró egykori felesége, Csuka Mónika alapította.
Kiemelt kép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik