Kultúra
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Adytól Bajorig: még mindig Koós a Jani

24.hu
24.hu

2018. 03. 10. 13:11

Állt egy ember a színpadon, aki 1961-ben készítette első kislemezét. Tudják, milyen messze van hatvanegy? A könnyűzenénél maradva: abban az esztendőben nyitott a Budai Ifjúsági Park a Holéczy zenekarral, Ákos Stefivel, Sárosi Katalinnal. Hogy hősünk csapatát – és legkedvesebb dalát, a hajrá Fradit – hozzuk elő, az FTC labdarúgóinak átlagnézőszáma akkoriban 34 077 volt. (Noha az aranyérmet a Vasas nyerte.)

Szóval, állt egy ember a színpadon… Mit állt, énekelt! Az nyolcvanéves korban korántsem könnyű. Kiváltképp nehéz, ha nem egy-két számról, hanem egész koncertnyi dalról van szó. Életműnyit azért nem említenénk, mert nincs az az este, amelybe beleférne csaknem hat évtizednyi pályafutás valamennyi slágere. Pláne nincs, ha az a karrier Koós János-i kiterjedésű, s a dimenzió itt korántsem csupán a hosszúságra vonatkozik.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Koós hajdanán az ezúttal is muzsikáló pénzügyőrzenekarban oboázott, de fényes előadói előmenetele során – miként mondani szokás – minden hangszeren játszott. Pontosan úgy, ahogyan a MOM Kulturális Központban tartott, nyolcvanon túli fellépése alkalmával: a budai műsor folyamán volt konferanszié, komikus, nóta-, operett- és persze táncdalénekes. A fő profilban megint kiragyogott, egyebek közt azzal is, hogy az eredeti hangnemen sehol nem kellett módosítani: nem pusztán tökéletes profizmussal, de szinte lazán kivágott minden hangot.

Mondanám, hogy Chubby Checker volt a Camping tviszt alatt vagy Domenico Modugno a Sír a telefon közben, de minden percben személyesen Koós volt, maga magával meg viszonylag számottevő ideje hódítja a közönséget, ugyebár.

Egészen különleges pillanatai is akadtak a kivonatos leltárnak, Hofi Géza, Bajor Imre, Dayka Margit felidézésétől Berki Sándor virtuóz Monti csárdásán át a Héja-nász az avaron című Ady-vers megzenésített változatáig, a rövidített játék leginkább megragadó momentumai mégis a főszereplő örökzöldjeihez kapcsolódtak.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Bizony annak is éppen fél évszázada már, hogy első díjat nyert a Táncdalfesztiválon a Kislány a zongoránál… A dalt a Lovas–Szenes szerzőpáros jegyezte, és a nézőtéren helyet foglaló, az „állj fel, Robikám!” kérésre felemelkedő, majd mélyen meghajló Lovas Róbertet szűnni nem akaró vastapssal köszöntötte a publikum. Kétszer. Mert az 1969-es fesztiválon győztes Nem vagyok teljesen őrült zenéjét is ő írta, Koós pedig a rock and roll felhangzása után megint csak felállásra ösztökélte a komponistát.

Ami volt még: Michel Legrand a hitves Dékány Saroltával, Edith Piaf Réka lányával, Hold ragyog a Dunán a régen hallott és az előadás után Németországba visszautazó – majd Miamibe repülő – Szántó Erzsivel, továbbá Mondjátok meg Máriának, Kapitány, Én, aki nála jártam, Mi, férfiak. Ami nem volt: Szívem egy vándorcigány, Kit érdekel, Annyi ember él a Földön, Tessék, tessék, hölgyek, urak, Akit szeretnek a lányok. Ez a hiátus a hátránya annak, ha valaki az idő tájt fut be, amikor még Colorvox zenés képeslapról is lejátszható – 45-ös fordulatszámon – a Mondd meg, ha kellek, mondd meg, ha nem.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A jelzett polémia fel sem merült a péntek esti lázban égő nézőkben. Sőt, a túlnyomó többség megegyezett abban: a nyitó szám makulátlanul szimbolizálta, anno mennyire jól választott pályát Koós, és milyen jól döntött most mindenki, amiért ismét egybegyűlt a szintén általános ellágyulást keltő Expressz zenekar dalában is megjelenített Janira. S hogy mivel indult a program? Az első – négyszámos – Koós-kislemez slágerével. A címe: Micsoda nagyszerű dolog.

Valahogyan csak el kellett kezdeni.

Hegyi Iván

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.