Kultúra

89 évesen kapta meg első Oscarját, ezzel rekordot írt

James Ivory a valaha volt legidősebb díjazott.

A magyar díj idén elmaradt, és ahogy írtuk, összességében elég vérszegényre sikerült a 90. Oscar-gála. De azért egy-két régi mulasztását pótolta végre az Akadémia. Az egyik ilyen, hogy a 14-edszer jelölt Roger Deakins végre megkapta első operatőri Oscarját a Szárnyas Fejvadász 2049-ért.

A másik pedig a 90 felé közeledő James Ivory esete, aki szintén hosszú-hosszú pályafutása első Oscarját kapta meg a Szólíts a neveden forgatókönyvéért. Ezzel sajátos rekordot állított fel: ő lett az Oscar történetének legidősebb díjazottja. 1928-ban született, vagyis épp abban az évben, mikor Hollywoodban megtartották az első, még családias hangulatú Oscar-gálát, akkor még nem is sejtve, hogy ebből pár évtized alatt a világ egyik legnagyobb show-eseménye válik majd. Első filmjét több, mint 60 éve forgatta; a Velencéről szóló fél órás dokumentumfilmre a New York Times egyből felfigyelt, az év legjobb moziban elérhetetlen filmjei közé sorolta.

A 80-as, 90-es években háromszor is jelölték Oscarra Ivoryt, de akkor nem a forgatókönyv, hanem a rendezői kategóriában (Szoba kilátással, Howards End – Szellem a házban, Napok romjai). Mindhárom alkalommal hoppon maradt, most azonban André Aciman regényének adaptálásáért díjazták végre. Az egyik nagy esélyesként számon tartott Szólíts a neveden végül más kategóriában nem is kapott Oscart, ez persze mit sem változtat azon, hogy Luca Guadagninóaz utóbbi évek legérzékibb szerelmesfilmje. 

Volt egyébként egy másik 89 éves jelölt is, a francia Agnes Varda, ám az ő filmje, a Faces Places végül nem került a díjazottak közé a dokumentumfilmek között.

Tragédia: óvatosságba fulladt és szörnyethalt a 90. Oscar-gála
Jubileumi gigahacacárét vártunk, e helyett pedig kaptunk egy vértelen, humortalan, feledhető show-t és néhány kivétellel akkora papírformát, hogy az üvegfal adta a másikat.

Borítókép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik