Kultúra

Törőcsik Mari: Masszív csaj vagyok

Úgy érzi magát, mint akit megrágtak és kiköptek, de röhög rajta.

A 168 Óra Kárász Róberttel (Robival) velemi házában látogatta meg a többszörös Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas 83 éves színésznőt. Az írás egy része felidézi, miként kezdődött Robi és a művésznő kapcsolata, miért tekintik a Premier KultCafé megváltozott munkaképességű dolgozói családtagnak Törőcsik Marit.

Az interjú érdemi részéből kiderül, hogy Törőcsik Mari nem szereti, ha valaki késik, főleg úgy, ha látogatói miatt már reggel kilenckor felkel, ami ritka, van úgy, hogy délig alszik. Nem tűri, ha művésznőnek szólítják, de az ajándék sárga rózsáknak és annak örül, hogy kijött a kórházból.

Úgy érzem magam, mint akit megrágtak és kiköptek. De röhögök rajta, jól vagyok. Sétálok, néha megengedem, hogy meglátogassanak.

Elárul olyan kulisszatitkokat, hogy kedvencétől, a sonkás tésztától eltiltották orvosai és Pilinszky Jánost és Fejes Endrét tartotta legjobb barátainak. Beszél a régi színházi életről, azt mondja, a sors mindig tenyerén hordozta.

Most is azért jöhettem haza a kórházból. Amikor Makk Karcsival túléltünk egy dél-amerikai földrengést, akkor is így éreztem. (…) Isten mindig fogta a kezem. Elkényeztetett a sors, elém tálalta a színpadi álmokat is, nem kellett vágyakozni rájuk.

Koltai Lajos és Jordán Tamás is megkereste szereppel, de még nem döntött.

Tudják, az nagyon fontos, hogy szeretem-e a szöveget. Mert ha nem, akkor nincs kedvem megtanulni.

Mesél színházi, helyi barátairól, arról, hogy néha egyikükkel iszik egy Unicumot a helyi kiskocsmában. Már megelégeli a kérdéseket, de azért mesél a szerelmeiről, arról, hogy az első férjétől egy nap után vált el, Bodrogi Gyulával kilenc évig élt együtt, de a nagy szerelem Maár Gyula volt.

Aztán ő is üzen a fogyatékossággal élőknek, inna velük egy feketét. Úgy tervezi, ha megerősödik, ősszel őket is meglátogatja.

Masszív csaj vagyok. Remélem, hogy ősszel mehetek. Az első utam a Nemzeti Színházba vezet majd, a második pedig önökhöz. De előtte odatelefonálok, hogy készítsék el a feketém!

Amikor vendégei feltápászkodnak, hogy ne zavarják tovább, azt mondja, ha zavarnák, kidobná őket, majd végül meg is teszi.

Kiemelt fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik