Kultúra

Orbán Viktor nagy hazafiként méltatta Kallós Zoltánt

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 02. 17. 13:28

A kormányfő részvétüzenetét Semjén Zsolt olvasta fel a gyászszertartáson.

Orbán Viktor szerint Kallós Zoltán halálával egy nagy hazafival lettünk szegényebbek. A kormányfő üzenetében azt a mondást idézte, hogy nem az a magyar, akinek a nagyszülője az volt, hanem az, akinek az unokája is magyar lesz. Úgy vélte: ez a gondolat tette Kallós Zoltánt nemcsak a válaszúti iskolába járó gyerekek, hanem minden magyar “tiszteletbeli nagyszülőjévé”.

Orbán Viktor Kallós Zoltánnak azt a tanítását idézte, hogy a magyarság megmaradásának titka anyanyelve ápolása mellett az énekelt és táncolt kultúrájában rejlik.

Hálásak vagyunk, hogy a magyar falvakat járva összegyűjtötte a népművészet rejtett kincseit, alapítványával és nyári táboraival pedig a gyermekeket segítette abban, hogy közös örökségünk értékei közt valódi otthonra találjanak.

A miniszterelnök megállapította: Kallós Zoltán távozásával “szegényebbek lettünk egy nagy hazafival”. Együttérzése kifejezése mellett erőt kívánt a következő nehéz időszakhoz – írta az MTI.

Kallós Zoltán életének 92. évében, szerdán hunyt el. A magyar néprajzkutatás kiemelkedő alakját rövid szenvedés után válaszúti otthonában érte a halál.

Válaszút, 2017. június 2.
Kallós Zoltán kétszeres Kossuth-díjas néprajztudós, népzenegyûjtõ, a Nemzet Mûvésze, a Magyar Corvin-lánc kitüntetettje, a Magyar Mûvészeti Akadémia rendes tagja a néprajzi gyûjteményét bemutató, róla elnevezett, kibõvített múzeum megnyitóján az erdélyi Válaszúton 2017. június 2-án. A megnyitóval együtt ünnepelték a múzeumot is mûködtetõ Kallós Zoltán Alapítvány fennállásának a 25. évfordulóját.
MTI Fotó: Biró István
Meghalt Kallós Zoltán
A magyar néprajzkutatás kiemelkedő alakja 91 éves volt.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.