Megvannak a Magyar Filmdíjak idei jelöltjei

Az 1945, az Aurora Borealis, A Viszkis, a Kincsem és a Testről és lélekről versenyez a legjobb játékfilmnek járó elismerésért.
Kapcsolódó cikkek

A Magyar Filmakadémia vasárnap este hozta nyilvánosságra a tagok titkos szavazásának végeredményét, hogy a 23 kategóriában melyik 5 alkotást és alkotót jelölik a 3. Magyar Filmdíjra.

Az 1945, az Aurora Borealis, A Viszkis, a Kincsem és a Testről és  lélekről versenyezek a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjért. A tévéfilmek közül a benevezett négy alkotás, az Árulók, a Csandra Szekere, az Egy szerelem gasztronómiája és az Utolsó adás kaptak jelölést. A legjobb dokumentumfilm kategóriában az  Egy nő fogságban,  az Elhallgatott zenekarok a 60-as, 70-es évekből, a Granny Project, az ULTRA és a Visszahúz a múlt – Ember Judit portréja kapták a legtöbb szavazatot.

A legjobb kisjátékfilm kategóriában A Kockaember, az Asszó, a Cinematographer, a Földiek és a Zabigyerek vannak a jelöltek között, míg az animációk közül A kozmosz nagykövetei, az  Albrecht Dürer rinocérosza, az Egy komisz kislány naplója – 2.epizód: Mr. Barnum cirkusza, a Janó Manó és az elveszett harmatcseppek és a WireLess kapta a legtöbb szavazatot.

Az 5 műfaji kategória mellett 16 szakmai kategóriában – rendező, női, férfi főszereplő, női, férfi mellékszereplő, operatőr, forgatókönyv (játékfilmek és tévéfilmek esetében egyaránt), vágó, zeneszerző, díszlet/látvány/jelmeztervező, smink-, fodrász-, maszkmester és hangmester – adnak majd ki díjakat.

A Magyar Filmdíjak díjátadóját idén március 11-én este rendezik a Vígszínházban.

A 2018-as Magyar Filmdíjak kategóriái és jelöltjei:

Legjobb játékfilm

Legjobb tévéfilm

Legjobb dokumentumfilm

Legjobb kisjátékfilm

Legjobb animációs film

Legjobb rendező (játékfilm)

Legjobb forgatókönyv (játékfilm)

Legjobb női főszereplő (játékfilm)

Legjobb férfi főszereplő (játékfilm)

Legjobb női mellékszereplő (játékfilm)

Legjobb férfi mellékszereplő (játékfilm)

Legjobb vágó (játékfilm)

Legjobb hangmester (játékfilm)

Legjobb operatőr (játékfilm)

Legjobb zeneszerző (játékfilm)

Legjobb jelmez (játékfilm)

Legjobb látványtervező (játékfilm)

Legjobb maszkmester, vezető sminkes (játékfilm)

Legjobb smink (játékfilm)

Legjobb rendező (tévéfilm)

Legjobb forgatókönyv (tévéfilm)

Legjobb női főszereplő (tévéfilm)

Legjobb férfi főszereplő (tévéfilm)

Kiemelt kép: Fórum Hungary