Kultúra

Nem vetíthetik az orosz mozik a Sztálin halálát

Nem engedélyezi az orosz kulturális minisztérium, hogy a mozik Oroszországban levetítsék a Sztálin halála (The Death of Stalin) című filmet – írja a Guardian. Jelena Drapeko, az orosz alsóház kulturális bizottságának alelnöke azt mondta Armando Iannucci fekete komédiájáról, hogy soha nem látott még ilyen undorító filmet.

Az elővetítés után 21 ember írt levelet a kulturális miniszternek, hogy halasztassa el a film bemutatóját és hogy vizsgálja meg, a film nem sérti-e a törvényt. Nagyezsda Uszmanova az Orosz Hadtörténeti Társaság tagja szerint a Sztálin halála megvetésre méltó, unalmas, sértő és visszataszító. De olyan bírálatok is elhangoztak, hogy film sérti a szovjet himnuszt és a kitüntetéseket, amelyek történelmi szimbólumok.

Nem ez az első, Sztálinhoz köthető film, amelyet nem engednek levetíteni Oroszországban. 2015-ben A 44. gyermek című filmet tiltotta be a kulturális tárca, mert szerintük az amerikai krimi „eltorzítja a történelmi tényeket, és sajátos módon kezeli a második világháború előtti, alatti és utáni eseményeket” – írta a tárca, amely azt is kétségbe vonta, hogy a filmben megfelelően ábrázolják a szovjet embereket.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/Maxim ZMEYEV

Ajánlott videó

Olvasói sztorik