Kultúra
Nyíregyháza, 2014. október 13.
Vaczóné Antal Erika biblioterapeuta, könyvtáros (b) segít szakirodalmat gyûjteni egy egyetemi témához Zelei Juditnak a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei Könyvtárban az október 13-tól 20-ig tartó Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat elsõ napján, 2014. október 13-án.
MTI Fotó: Balázs Attila

Béremelést követelnek a könyvtárosok, muzeológusok, levéltárosok és közművelődési dolgozók

24.hu
24.hu

2018. 01. 22. 15:24

Több mint háromezer könyvtári, múzeumi, levéltári és közművelődési dolgozó által aláírt, béremelést követelő petíciót adott át hétfőn, a magyar kultúra napján a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkársága részére.
Korábban a témában:

 Az utóbbi években semmilyen bértárgyalás nem zajlott a kulturális szférában; az állam rosszabbul viselkedik munkáltatóként, mint a legtöbb magáncég

– mondta el a petíció átadását megelőzően az Emmi Szalay utcai épülete előtt a KKDSZ elnöke. Csóti Csaba hangsúlyozta: a petíciót az elmúlt hetekben nemcsak a KKDSZ tagjai, hanem a könyvtárosok, muzeológusok, levéltárosok és közművelődési dolgozók mintegy harmada aláírta.

A helyszínen Papp Katalin, a KKDSZ alelnöke által felolvasott petíció szerint a kulturális intézményekben dolgozó szakemberek fizetése messze elmarad az átlagbértől. Míg van olyan kiskereskedelmi lánc, ahol a pénztárosok is bruttó 300 ezer forintot keresnek, egy kezdő egyetemi végzettségű restaurátor vagy egy húszéves gyakorlattal rendelkező levéltáros, könyvtáros fizetése ennél bruttó 100 ezer forinttal kevesebb – áll a dokumentumban.

Az aláírók szerint azonban ekkora fizetésre is csupán az országos kulturális intézmények némelyikében lehet szert tenni: az önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozók bruttó átlagfizetése nem éri el a 200 ezer forintot és a munkatársak legalább kétharmadának fizetése sem haladja meg a bruttó 180 ezer forintot, a minden középfokú végzettségű munkavállalót megillető garantált bérminimumot.

Mint a dokumentum hangsúlyozza, folyamatos a szakemberek elvándorlása a magánszférába, ezzel azonban a közszféra számára elveszik a távozók értékes tudása is.A KKDSZ azt szeretné, hogy kezdjenek tárgyalásokat a 2018. évre vonatkozóan a szakszervezet által tavaly kezdeményezett bérpótlékemelésről, majd az átfogó bérrendezési politikáról.

Csóti Csaba az MTI-nek elmondta: a könyvtári, múzeumi, levéltári és közművelődési dolgozók bérét több mint tíz éve nem rendezték. Tavaly ugyan a tárca szerint 15 százalékos béremelést hajtottak végre, ezt a mértéket azonban a KKDSZ számításai nem támasztják alá. A szakszervezet két alapvető követelése ezért a bérpótlék 50 százalékos emelése, valamint a kiszámítható bérrendszer megteremtéséről szóló tárgyalások megkezdése – közölte.

Csóti Csaba újságírói kérdésre válaszolva közölte: követeléseik elutasítása esetén a sztrájkot is fontolóra veszik.  A petíciót több szakszervezet is támogatja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A tüntetők blokád alatt tartják a Lánchidat

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.