Kultúra

Vastag Tamást csak a múltja vitte tovább A Dal első válogatóján

Szombat este tartották a 2018-as Dal első előválogatóját: mostantól egészen február 24-ig minden héten hallgathatjuk a majdnem ugyanolyan dalokat, aztán a legjobbakat még egyszer, és a döntőben újra. A tét ismét az Eurovíziós Dalfesztivál, amit idén Lisszabonban rendeznek május közepén. Annyi még idén a plusz, hogy Rátonyi Krisztina Freddie-vel vezeti a műsort, de az már most látszik, hogy utóbbinak ez nagy falat.

Nem elég az Eurovíziós és a tehetségkutatós múlt, meg az, hogy jól néz ki a tévében, ha semmi spontaneitás nem szorult Freddie-be, így sajnos túl feszengős A Dal hangulata.

Ezen Rátonyi se segít, aki amúgy nagyon jó választás volt Tatár Csilla után. A zsűriben is történt két csere: Caramel és Zséda helyett Mező Misi jött a Magna Cum Laudéból és Schell Judit, aki vélhetően a szintén köztévés Csak színház és más semmiből került a versenybe. Őszintén szólva az első adás alapján nem sikerült Zsédánál jobb női zsűritagot találni, még mindig egyedül Both Miklós véleményére érdemes figyelni (és néha Frenreisz Károlyéra), a többiek nagyjából csak annyit tesznek hozzá a produkciókhoz, hogy tetszett nekik, vagy nem annyira tetszett nekik, de azért jó volt.

Fotó: Duna Tv

A szombati előválogatón összesen tíz énekes és zenekar lépett fel. Az első öt jutott tovább, plusz egy valaki a közönség szavazatai alapján mehetett a középdöntőbe, szóval összesen hatan kerülnek ki nyertesként egy-egy előválogatón. Ebből lesz három, aztán jön a középdöntő, és végül a nagy döntő, ahonnan már Lisszabon a követező állomás.

Idén a harminc előadó egy közös számot is elénekelt A dal a miénk címmel, és azt mondom, hogy maradjon is el A Dal, és menjen tovább ez, bőven veri az amúgy nem túl erős mezőnyt. Kár, hogy az eredetivel az LGT már learatta a sikereket.

Az első 10:

  1. LivingRoom: Kirakat élet, 36 pont
  2. Vastag Tamás: Ne hagyj reményt, 36 pont
  3. Noémo: Levegőt!, 39 pont
  4. Leander Kills: Nem szól harang, 44 pont
  5. Süle Zsolt: Zöld a május, 44 pont
  6. Knoll Gabi: Nobody to Die For, 40 pont
  7. Fourtissimo: Kisnyuszi a kalapban, 33 pont
  8. Ceasefire X: Satellites, 41 pont
  9. Király Viktor: Budapest Girl, 43 pont
  10. Patikadomb: Jó szelet!, 33 pont

Ők mehetnének Lisszabonba

Azért azt szögezzük le, hogy A Dal nem egy tehetségkutató, persze sokan várnak tőle hazai és akár nemzetközi sikert, de alapvetően ez egy dalversennyel egybekötött show. Legalább annyira fontos a látvány, mint a szöveg, vagy a tiszta hang. Éppen ezért teljesen Eurovízió-pozitív Noémo Levegőt! című száma, a vizuál majdnem elnyomta a néha hamis éneket, a fényfestéssel színváltós ruha kifejezetten bejött. Szinte elfelejtettem, hogy amúgy egy átlagos számról van szó.

Fotó: Duna TV

Nehéz kiemelni olyan dalt az első adásból, ami megmaradt, valahogy minden évben elkövetik azt a hibát egyes jelentkezők, hogy nem hagyják otthon az unalmas és tucat ötleteiket. Tavaly Pápai Joci egyből kiemelkedett a mezőnyből, a legelején lehetett tudni, hogy ha nem ő nyer, nincs igazság a Földön. Na, ez az érzés most (még) nincs meg, maximum olyan előadókra lehet rábökni, akiket el tudnánk képzelni az Eurovízió színpadán. Király Viktor a tavaly indult Závodi Marcelékkel mindent beleadott a győzelemért, és a Budapest Girl simán esélyes is: akusztikus, fülbemászó, olyan, mint bármelyik popdal, viszont ha most kéne választani Lisszabonba valakit, Királyt küldeném, tuti döntő, az ilyesmi működik az Eurovízión.

Fotó: Duna TV

Rajta kívül még az HBO Társas játék című sorozat zenéjéből ismerhető Knoll Gabit vinném nyugodt szívvel, aki már rögtön a legelején Tolvai Reni után szabadon az alakjával próbált a közönségre hatni. Van egy olyan érzésem, hogy túl sokat nézett amerikai hiphop-klipeket, de ettől függetlenül borítékolható, hogy Knoll megy a döntőig.

Fotó: Duna Tv

Akiket nem értünk

Idén is leginkább az a felfoghatatlan, hogy kerülhet ennyi tucatszám Magyarország Eurovíziós dalválogatójába, minden második előadó olyan, mintha bekapcsolnánk a Petőfi Rádiót, és ez sajnos egy ideje nem jelent sok jót.

Vastag Tamás például három év kihagyás után újra jelentkezett A Dalba, de minek. Milliomodik siratós szöveg lett szájbarágós vizuállal, teljesen jogosan kapta a kisebbik Vastag a harmadik legrosszabb pontszámot. Ennek ellenére – valószínűleg a neve és korábbi sikerei miatt – a nézők őt szavazták meg a továbbjutó hatodiknak.

A szöveg vagy a zene nem csak Vastag Tamásnál sántított, az első fellépő, a LivingRoom például a Kirakat életről énekelt úgy, hogy közben maga a dal az, ami igazán felszínes. Ezt egyedül Both Miklós vette észre, de legalább ő szólt a zenekarnak, hogy a jó és biztos hang még nem elég. Ahogy a Patikadomb énekesének macskás dzsekije sem. Úgy próbáltak alteres hangulatot teremteni felemás zoknival, menő mintákkal és látvánnyal, hogy közben zeneileg nem tudtak semmi izgalmasat hozni.

Fotó: Duna TV

Akiket láthatunk, hallhatunk a középdöntőben:

Leander Kills hazafias metál számát (a backstage-ben meg is üzente gondolom a külföldön élő magyaroknak, hogy „gyertek haza”), Süle Zsolt Zöld a májusát, ami Schell Juditot Cseh Tamásra emlékeztette, Knoll Gabit, a korábban a ByTheWay zenekarból ismert Ceasefire X-et, és a közönség miatt Vastag Tamást. 

Szóval papírforma szerint alakult az első adás, Eurovíziós öreg motorosok és már népszerű zenészek lesznek a válogató következő szakaszában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik