Kultúra

A Jóbarátok valójában rasszista, homofób és általában sértő mindenkire?

A „mai fiatalok” kicsit másként látják a több mint húszéves sorozatot, mint azok, akik ezen nőttek fel. A Jóbarátok miatt lángol a Twitter, de mi is a baj?

Mint arról mi is beszámoltunk, a Netflix dobott egy nagyot, és nemrégiben elérhetővé tette a ’90-es évek legnépszerűbb szitkomjának minden évadát. Arra azonban aligha számított a streaming-óriás, hogy a sorozat, amelyen egy generáció nőtt fel – tíz évad alatt azért ez bőven belefér – amellett, hogy rengeteg ujjongó reakciót kapott a nézőktől, mára kissé idejétmúltnak tűnhet a fiatalabb nézők szemében. A világ ugyanis haladt, és a több mint húsz éve debütált sorozat egyes elemei ma már ütköznek a közbeszéd uralkodó véleményeivel, a politikai korrektség követelményeivel, és így tovább.

Így például egészen sok  tweet mutat rá arra, hogy a Jóbarátok Monikája számos alkalommal, amikor tinédzserkori túlsúlyán élcelődnek a többiek, testszégyenítés áldozata, és ez mennyire nem oké, ráadásul nem is volt olyan nagyon kövér. A sorozatot emellett súlyosan homofóbnak, transzfóbnak és hímsovinisztának is bélyegzik. Így például pellengérre állítják Chandler kapcsolatát apjával, aki a medencés fiúval folytatott viszonyt neje háta mögött, majd drag queenként tűnik fel, amit Chandler olyan rosszul fogad, hogy egyértelművé válik, hogy semmilyen hasonló, a ciszheteró normáktól eltérő viselkedést nem fogad el. Hasonlóan túlhaladottnak tűnik ma már az a hiszti, amit Ross művel, amikor gyereke Barbi babával akar játszani, majd azon is, amikor Rachel egy fiatal férfit vesz fel bébiszitternek – mondván a srác biztosan meleg. Ezek után az már csak hab a tortán, hogy a sorozat nélkülöz minden diverzitást, gyakorlatilag minden rendszeres és visszatérő szereplő fehér.

Persze van, aki hozzáteszi, hogy ezzel együtt is imádja a sorozatot, és az, hogy mindez ennyire visszatetsző ma, azt jelzi, hogy mennyit változott és mennyi mindent elért azóta a társadalom – amiben jócskán van igazság. Bármelyik sorozatra igaz lehet sok hasonló érv, amelyik az adott kort akarta valamelyest megmutatni, gondoljunk csak bele, a Fekete-erdő klinika, de a Szomszédok is egészen más megítélés alá esett akkor, amikor készült, és ma. A Washington Post azt is megjegyzi, hogy egyebek mellett a Szex és New Yorkon is jócskán van felháborodni való, ha valaki nagyon keresi. Ráadásul más frontokon a Jóbarátok nagyon is előremutató volt, így például beszélt olyan tabutémákról is, mint a termékenységi problémák, sőt, egy leszbikus esküvőt is láthattunk, ami akkoriban annyira megelőzte korát, hogy az USA egyes részein egyenesen megtiltották, hogy műsorra kerüljön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik