Kultúra

Újabb szégyenlistán az ország: cenzúrázták a művészetet

Magyarország a bécsi Collegium Hungaricumban tavaly letiltott mű miatt szerepel azon a listán, melyen azt a tíz országot sorolják fel, ahol 2017-ben cenzúrázták a művészetet. A listát a brooklyni online művészeti portál, a hyperallergic.com tette közzé, és az artportal.hu hívta fel rá a figyelmet.  

Botrány előzte meg tavaly nyáron a bécsi Collegium Hungaricumnak az Esterházy Magánalapítvánnyal közös kiállítását: az igazgató közvetlenül a megnyitó előtt levetette a falról a magyar Borsos művészházaspár triptichonját. A történtekről a 24.hu is beszámolt:

Levetetett egy képet az igazgató a bécsi magyar intézet kiállításán
Pedig nem érhette váratlanul, mert benne volt a kiállítási tervben, a látogatók is keresik.

A Reál Hungary tárlaton Zászlók című sorozatuk új darabját akarta bemutatni Borsos Lőrinc és felesége: alkotásukon a trikolór színeivel játszottak. Más-más sávot, de egyet mindegyik képen feketére festettek. A mű nem maradhatott a falon, s Nemes Csaba kivételével a többi kiállító művész csak később tiltakozott az eljárás ellen.

Az artportal.hu megkérdezte akkor Molnár Máriát, a Collegium Hungaricum igazgatóját – akinek a meghívására szervezték meg az Esterházy-díjasok kiállítását –, hogy mi a mű eltávolításának hivatalos oka. Az igazgató szerint nem ízléses, hogy a nemzeti jelképet politikai célokra használták fel.

A Figyelő című lap szerzője nem volt elégedett az igazgatónő magyarázatával: „Az igazgatónő magyarázata a kép leszedéséről nekem kevés” – fogalmazott a szerző. „A nem kifejezetten ízléses mégcsak alulról sem súrulja (sic), amit erre mondani lehet. Arcpirítóan kínos az a fajta erkölcstelenség, amikor a művészetbe akarják csomagolni a szimpla gyalázkodást.”

A bécsi képletiltással kerültünk be a 10 ország közé, ahol tavaly cenzúrázták a képzőművészetet.

Az artportal.hu ismerteti a különböző országokban történteket. Brazíliában például a különböző szexuális kisebbségekhez tartozó művészek tárlatát tiltották be szélsőjobboldali kezdeményezésre. Oroszországban a Gogol Center igazgatóját, rendezőjét sikkasztás, hűtlen kezelés gyanújával vették őrizetbe a hatóságok, ám a művészvilág szerint politikai okokból hurcolták meg. Szerbiában a művészekre gyakorolt politikai nyomás miatt tüntetők a szerb elnök álarcát viselték, ezért őrizetbe vették őket. Ugandában szétkergettek egy filmfesztivált, az Amerikai Egyesült Államokban a Guantánamón fogva tartott rabok engedéllyel készült alkotásaiból nyílt kiállítás darabjait egyszerűen államosították, hogy ne kerülhessenek kereskedelmi forgalomba.

Csekély vigasz, hogy nem vagyunk magányosak a szégyentáblán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik