Kultúra

Kurt Cobain jóbarátja több órányi Nirvana-ritkaságot tett fel a YouTube-ra

A felvételek egy részét már hallhatták az igazi elkötelezett rajongók, de így egyben még ők sem.

John Purkey magától Kurt Cobaintől kapta a kazettákat, amelyeket azóta őrzött, most viszont egy az egybe feltette a digitalizált változatot a webre. Ezek igazi zenei különlegességek, korai Nirvana demók, köztük a Bleach című debütalbum legelső felvétele, amit a zenekar valaha stúdióban rögzített 1988-ban, a seattle-i Reciprocal Studiosban. Ekkor még nem Dave Grohl, hanem Dale Crover ült a dobok mögött, de dobos-ügyben más okból is érdekesek a felvételek, mert például a Nevermind felvételei között hallhatók a rövid ideig Crovert helyettesítő Chad Channing, akinek a helyét aztán Dave Grohl vette át.

A felvételek értelemszerűen egészen nyersek, egy részük pedig már korábban napvilágra került a Cobain halála körüli gyűjteményes kiadásokban, de a teljes pakk publikálása még így is poptörténeti jelentőségű.

És azt tudtad, hogy Kurt Cobain megjósolta Trump eljövetelét?
Valójában nem tett ilyet, ez csak városi legenda. Kurt Cobain ma lenne 50 éves – ha ’94-es halálával nem lép be a 27-esek klubjába. Retrospektív.

Purkey, aki gyakorlatilag végignézte, ahogy a Nirvana a névtelenségből felépül, a gyűjtemény publikálásához mellékelt videóban további kulisszatitkokat is elmesél a felvételekről és arról, hogy milyen iszonyú nyomasztó volt számára, hogy ilyen ritkaságokat bíztak rá, ráadásul maga Cobain, akinek a levelét még most is őrzi. A négy magnókazettányi demóvideók összességében két órányi zenét tartalmaznak.

via Spin 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik