Kultúra

A Radiohead szerint tőlük lopta az egyik dalát Lana Del Rey

A rockegyüttes be is perelte az énekesnőt a szerzői jogok megsértése miatt.

A The Independent számolt be róla, hogy a Radiohead pert indított Lana Del Rey ellen azzal a váddal, hogy az énekesnő Get Free című dala valójában az együttes 1992-es Creep című számának koppintása. Az angol zenekar tagjai azt szeretnék, hogy Del Rey egyrészt ismerje el a lopást, másrészt tüntesse fel őket őket társszerzőként, harmadrészt pedig fizesse ki nekik a dalból származó összes bevételét.

A 32 éves Lana Del Rey a Twitteren megerősítette, hogy valóban beperelte őt a Radiohead, azonban azt tagadja, hogy lopta volna a tavaly kiadott Lust for Life című albumán szereplő dalt.

Igaz a kereset híre. Viszont az én dalomat nem a Creep inspirálta. A Radiohead így érzi és a bevételek 100%-át akarják – én felajánlottam nekik 40-et az elmúlt hónapok után, de ők ragaszkodnak a 100-hoz. Az ügyvédeik könyörtelenek, szóval a bíróságon fogjuk intézni az ügyet.

— írja posztjában az amerikai énekesnő.

Az ügy fényében íme a két szóban forgó dal, először is a Radiohead-féle Creep:

Ez pedig a Get Free Lana Del Rey-től:

A Radiohead vádja és keresete kapcsán érdemes megjegyezni, hogy 25 évvel ezelőtt őket is beperelték éppen a Creep miatt, miután az a The Hollies nevű együttes 1974-es The Air That I Breathe című dalára hajaz. Greenwoodék akkor végül peren kívül megegyeztek a The Air That I Breathe-et jegyző Albert Hammonddal és Mike Hazelwooddal és azóta őket is feltüntetik a Creep szerzői között.

Kiemelt kép: Getty Images/Dave J Hogan

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik