Kultúra

Kiborultak a görög internetezők a fekete Akhilleusz láttán

A BBC és a Netflix közös sorozatában fekete színész alakítja Zeuszt, Patrokloszt és Akhilleuszt is, amit sokan nem vettek jó néven.

Idén mutatják majd be a Troy: Fall of a City (Trója: egy város bukása) című nyolcrészes sorozatot,  mely a görög mitológia sokszor (legutóbb a Brad Pittet és Orlando Bloomot is felvonultató 2004-es filmben) feldolgozott eseményét, Trója ostromát beszéli el. A főbb szerepeket Louis Hunter, Tom Weston-Jones, Chloe Pirrie és Johnny Harris alakítják, de Akhilleuszt például David Gyasi alakítja, aki történetesen fekete.

A kommentháború már meg is kezdődött, a dühös görög netezők már most 2.2-re húzták le a sorozat értékelését az IMDB-n, egyesek pedig a Netflix-előfizetésük lemondásával fenyegetőztek. A kommentelők többek között felhívják a figyelmet arra, hogy Akhilleuszt Homérosz is “aranyhajúnak” írta le, mások egyszerűen rasszistának nevezték a BBC-t. Igaz, ha már rasszizmusnál tartunk, az sem mellékes, hogy az ókori görögöknek nincs sok közük a mai görögséghez, ettől még sokan a magukénak érzik az ógörög örökséget. A BBC nem reagált az ügyben.

(444 és Greek Reporter nyomán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik