Kultúra

Műalkotásként született újjá egy régi mozgólépcső

2017 legjobb belsőépítészeti ötletére egészen az év végéig kellett várni. Megérte.

Egy metróállomás nem csak unalmas, szürke betonrengeteg lehet, hiszen a hatalmas csillárokkal, műalkotásokkal és elképesztő mennyiségű márvánnyal díszített moszkvai metró fényűzőségét, a stockholmi állomások színpompás barlangjait, vagy a müncheni és barcelonai földalatti modern csodáit látva az embernek nehéz elképzelnie, hogy egy egyszerű földalatti állomáson jár.

Csodákból azonban a világ másik oldalán sincs hiány, így a harmincas években született sydney-i metróhálózat egyik központi állomása, a nyolcvanöt évvel ezelőtt átadott, első pillantásra unalmas, modern megállónak tűnő Wynyardon járva is könnyen leeshet az állunk.

A tavalyig az eredeti faborítású mozgólépcsőkkel működő aluljáró ugyanis néhány héttel ezelőtti felújítása óta igen extravagáns képet nyújt.

Fotó: Wongm’s Rail Gallery

Az ausztrál főváros lakóit nyolc és fél évtizeden át szállító lépcsőket ugyanis modernre cserélték, de a védett értéknek minősülő régieket sem helyezték el egy sötét múzeumi raktárban – köszönhetően Chris Fox az idei év egyértelműen legkreatívabb belsőépítészeti megoldását felmutató ötletének.

Az immár Interloop néven művészeti alkotássá átlényegült lépcső ugyanis régi helyétől mindössze néhány méterre, az utasok feje fölé költözött:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik