Kultúra

Meghalt a Tapsi Hapsi rajzolója

Az animátor Wikipédiája szerint Bob Givens december 14-én, 99 évesen halt meg. Givens az 1930-as évek közepétől dolgozott rajzolóként, először a Walt Disney-nél, majd a Warner Brosnál. Bob Givensnek rengeteg rajzfilmet köszönhetünk, többek között Tapsi Hapsi alakját is.

Givens 1918-ban született Amerikában, 1936-ban végezte el a művészeti iskolát, ami után egy évig szabadúszóként dolgozott. 1937-ben csatlakozott a Disney csapatához, főleg a Donald kacsán dolgozott, de részt vett az első egész estés Disney-filmben is, a Hófehérke és a hét törpében.

Nem sokkal később a Warnernél kapott állást, ahol Chuck Jonesszal és Tex Averyvel rajzolta az 1940-es A Wild Hare című rajzfilmet, amiben feltűnik Tapsi Hapsi elődje is. Tex Averynek köszönhetjük a Mi a hézag, hapsikám? (What’s up, doc?)-szállóigét, de Avery később megkérte Bob Givenst, hogy rajzolja újra kollégáik, Ben Hardaway és  Charles Thorson nyulát, túl aranyosnak találta az alakot.

Az első hivatalos Tapsi Hapsi-rajzot Givensnek köszönhetjük. 

Még számos rajzfilmen dolgozott, többek között a Tom és Jerryn, és a Garfield és barátain négy évig 1988-tól 1992-ig. Utolsó munkája egy Timber Wolf animáció volt 2001-ben. Miután régi kollégája, Chuck Jones meghalt, visszavonult Givens is.

Bob Givens animátor és Joe Adamson író 2008-ban. Fotó: Alberto E. Rodriguez/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik