Kultúra

A terrorista isten leszarja, hogy mi van veled, kivéve, ha az unokája vagy

A Comedy Central jóvoltából több mint egy hete már Magyarországon is megy a világ egyik legjobb rajzfilmje, a Rick és Morty. Az Egyesült Államokban az Adult Swimen futó sorozat magyar szinkront is kapott, amely bár nagyon igyekszik, néha már szó szerint küzd, de összességében nem képes megütni az eredeti szintjét. A szinkron mentségére legyen: nagyon nehéz dolga van a színészeknek, de erről majd kicsit később.

Tudjátok, ki vagyok! Lehetek egy klón, lehetek egy hologram, vagy lehetek egy robot, akit egy klón irányít, miközben az igazi Rick és Morty megdugja anyádat.

Ezt maga a sorozat egyik főszereplője, Rick Sanchez mondja a harmadik évadban és ennél talán nem is lehet jobban összefoglalni a Rick és Morty lényegét. A történet nagyvonalakban egy idős alkoholista tudósról és az unokájáról szól, akik párhuzamos univerzumok között utazva kiakasztóbbnál kiakasztóbb kalandokban vesznek részt.

És amikor azt írjuk, hogy kiakasztó, akkor például az emberi seggekben élő hörcsögök univerzumára gondolunk.

A sztori egyik, ha nem legfontosabb eleme, hogy Rick a világegyetem legokosabb lénye, és mint olyan, nem nagyon foglakozik azzal, hogy kinek milyen érzései vannak, kit hogyan sért meg, sőt, sokszor azzal sem, hogy ki él és ki hal meg a környezetében.

Rick értelmezésében ugyanis minden végtelen variációban létezik, magyarán végtelen számú családja van, így gyakorilatilag mindenki pótolható. Igen, még ő maga is. Ez a gondolatmenet pedig megmagyarázza azt is, hogy Rick miért pusztítja módszeresen saját magát és olykor a családját.

A terrorista isten leszarja, hogy mi van veled, kivéve, ha az unokája vagy

Rick a sorozatban sokszor egyfajta istenként funkcionál, még akkor is, ha végtelen számú Rick és Morty létezik. Mert a sorozat főszereplője, a C137-es számú Rick a legrickebb Rick az összes közül. Ő találta fel a portal gunt, vagyis azt az eszközt, amivel dimenziók között tudnak utazni, ő az, aki nem tűri az irányítást, még akkor sem, ha egy másik dimenzióbéli Rick parancsolna neki, ő az, aki ha akar elpusztít akár egy teljes bolygót is. Ricket ezért terroristaként kezeli az űrlegyek által működtetett Galaktikus Köztársaság, de ki vannak rá bukva a Rickek Tanácsában is, ami, mint ahogy a nevéből is kiderül, csak Rickekből áll.

Rickben az egyetlen megmaradt emberi tulajdonság a családja iránt érzett szeretete, ami sokszor számára is feldolgozhatatlan, ijesztő és irracionális. Közülük a legfontosabb láncszem egyértelműen a saját unokája, Morty, aki gyakorlatilag tökéletes elentéte Ricknek. Egy fiatal, nem túl okos srác, aki sodródik az eseményekkel, ám az idő előrehaladásával egyre kompetensebb lesz, de persze csak annyira, amennyire Ricknek kényelmes.

Fotó: turner.com

Miért hugyozná le Kína a Fehér Házat? Biztos sokba került

Bár a fenti sorokból elsősorban nem ez jön le, de a Rick és Morty legerősebb oldala mégis a humor. A sorozatban a poénok nagyon széles skálán mozognak, a fingástól sokszor eljutunk a félmondatos politikai utalgatásokig, amelyek ideológiai síkon maradnak, aktuálpolitikával szerencsére kevésbé foglalkozik a rajzfilm.

A történetben rengetegszer megelevenednek popkulturális utalások, összeesküvéselméletek, reklám -és műsorparódiák, amelyek sokszor legalább annyira viccesek mint maga a történet. Ennek ellenére a készítők arra azért figyelnek, hogy a sorozat ne menjen el abba az irányba, mint a Family Guy, vagyis hogy a Rick és Mortyból ne legyen sztori nélküli gag-szemle.

A sorozat egyik, ha nem legerősebb oldala maga a sztori, ami néha olyan fordulatokat vesz, hogy a néző vagy sokkot kap már a rész elején, vagy ezerszer nézi végig az utolsó 2 percet, hogy újra és újra libabőrös legyen. Persze a Rick és Mortyban is vannak közepes részek, de az azért általánosságban megállapítható, hogy a rajzilm minden epizódja a végletekig ki van dolgozva és át van gondolva. Az írók mindezt ráadásul úgy tudják megvalósítani, hogy bármelyik percben, bármi megtörténhet, akár a főszereplők is meghalhatnak.

Az már régen rossz, ha a világegyetem legintelligensebb lénye Don Kartács hangján szólal meg

A Rick és Morty egyik legjellegzetesebb motívuma a főszereplők között lezajló villámszerű párbeszédek, amelyek azért lehetnek olyan gyorsak és spontánok, mert egy fejben születnek meg. Az alkotópáros Justin Roiland és Dan Harmon közül az előbbi ugyanis a hangját is adja a sorozathoz. Roiland egy személyben tud Morty és Rick lenni, ami azért elképesztő, mert a két karakter hangja hihetetlen távol áll egymástól.

A Rick és Morty egyedi humora egyébként nagyban köszönhető annak, hogy Roiland és Harmon fiatalkori, nyugodtan mondhatjuk, hogy elmebeteg agymenéseiket, belsős poénjaikat sikeresen át tudták ültetni egy olyan sok embert elérő és érdeklő formátumba, ahol ezek a viccek aztán ugyanúgy működni tudnak, mint kicsiben.

Fotó: turner.com

Ilyen például Roiland szecsuáni szósz iránt érzett vonzalma, ami a McDonald’snak aztán nem kevés fejtörést okozott.

És ezzel el is jutottunk oda, hogy a nagyot küzdő magyar szinkron miért nem képes jól visszaadni a Rick és Mortyt. A tudóst szinkronizáló Háda János nagyon próbálkozik és abszolút kihozza a maximumot saját magából, de a hangja talán kicsit idősebb, mint az eredeti szinkroné és olykor néha magasabb is.

A nagypapás beszédstílus a történet szerint érthető, viszont a sorozatot ismerőknek inkább kiábrándító, mint élvezhető. Az eredeti szinkronra jellemző akadozó beszédmód sokszor olyan, mintha menet közben találnák ki a szöveget. A magyar szinkron ezt megpróbálja visszaadni, sajnos inkább kevesebb, mint több sikerrel.

A Morty hangját adó Baráth István viszont meglepően jól teljesít, de tegyük hozzá, hogy neki az adottságai miatt talán egy fokkal könnyebb dolga is van. Mindenesetre az ő teljesítménye rontja le a legkevésbé az élményt.

A legegyszerűbben egy böfögéssel tudnánk érzékeltetni, hogy miért jobb eredeti nyelven nézni a Rick és Mortyt. A rajzfilm első évadában Rick rengetegszer részeg és ilyenkor, mint a részeg emberek általában, hatalmasat böfög. Roiland ehhez a forgatások idején nemes egyszerűséggel berúgott, hogy tökéletesen spontán legyen a hatás. Így sikerült:

És ez hogy sikerült a magyar verzióban? Nos, azt nézzétek meg késő este a Comedy Centrálon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik