Kultúra

Isten nevében: a Templomosok az HBO műsorán (X)

A templomos lovagrend története olyan bőséges, kalandos, fordulatos, intrikus, véres és rejtélyes, hogy nem is találhatott volna jobb alapanyagot második sorozatához a History Channel. Itthon az HBO-n látható, december 7-től, a monumentális történelmi sorozat, a Templomosok.

Amikor 2013-ban a History Channel is belevágott a fikciós sorozatok gyártásba, nem sejtették, milyen átütő sikert arat, és lép tartósan a legnépszerűbb sorozatok közé első munkájuk, a Vikingek. Azóta eltelt 4 év, és a csatorna most előállt egy újabb izgalmas témájú sorozattal, a Templomosokkal, ami a lovagrend hosszú történetének ármánnyal és titkokkal teli utolsó, véres fejezetét taglalja.

Nem hiába most került elő a templomos lovagrend története. Jövőre lesz 900 éve, hogy pár keresztes lovag megalapította a Szentföldön abból a célból, hogy a kereszténységet és a zarándokokat védelmezzék az istentelen pogányokkal szemben. A tévésorozat nem a dicső kezdettel foglalkozik, nem is az egyre nagyobb befolyásra és létszámra szert tevő, hatalma csúcsán álló lovagrendet mutatja be, hanem a történet szomorú végét, a bukást.

1291-ben elesett az utolsó jelentős erőd, Akko, ami még a keresztesek kezén volt, és a legenda szerint a Szent Grálnak is ekkor veszett nyoma. A templomosok visszatértek Európába, és igyekeztek rendezni a soraikat, hogy egyszer majd dicsőségesen térjenek vissza a Szentföldre. Csakhogy az 1300-as évek elejére Európa és azon belül az erőviszonyok átalakultak, új érdekek és velük érdekcsoportok jelentek meg, a templomosok rendje pedig egyre kényelmetlenebbé vált. És ezzel kezdetét vette egy közel 10 éven át zajló mesterkedés-sorozat, amiben benne volt a pápa, a francia király, a többi lovagrend, grófok, bárók és hercegek, nemesek és hétköznapi polgárok, és aminek a végén, 1312-ben feloszlatták a templomosok rendjét, két évre rá pedig máglyán megégették a vezetőjüket. A tévésorozat ennek a 10 évnek a történetét dolgozza fel, de úgy, hogy a politikai cselszövés, ármány, árulás és igazságtalanság mellett a tiszta hit, a hűség és a testvériség nemes erényeivel is jócskán foglalkozik.

A Templomosok (eredeti címe Knightfall) című sorozatot a szomszédban forgatták, Szerbiában és Horvátországban, de egy percre sem jut az eszünkbe, hogy ne a Szentföldön vagy a francia királyságban járnánk. A sorozat műfaji megjelölésében nem véletlenül szerepel a jelző, hogy történelmi: mintha egy időgépbe ültünk volna, és eredetiben néznénk végig az akkor történteket. A több szálon futó, valóban élt és kitalált karaktereket egyaránt mozgató, a világot befolyásoló nagypolitikától az egyszerű hétköznapok bemutatásáig ig ívelő, szövevényes történelmi tabló egy olyan korba visz el, és hozza azt egészen kézzel fogható közelségbe hozzánk, amit maximum a történelemkönyvekből ismerhetünk. Csak míg ott az évszámok, itt az izgalmas arcok és a fordulatos történések az érdekesek.

A sorozat egyik executive producere, a jórészt blockbusterekből (Mission Impossible-sorozat, Avengers filmek, Bourne-örökség) ismert Jeremy Renner, akinek régóta komoly szívügye volt a templomosok történetének elkészítése. Bár nem vállalt a sorozatban főszerepet, de egy kisebb mellékalakot mégis eljátszott benne.

A sok-sok szereplő között akad egy első számú: Landry, a templomosok vezetője, a keresztes háborúk veteránja, aki a vészterhes időkben arra vállalkozik, hogy társaival felkutassa a Szent Grált, és visszaállítsa a lovagrend régi és alaposan megkopott dicsőségét. Őt Tom Cullen walesi színész alakítja, akit a legtöbben a Downton Abbey című brit sorozatból ismerhetnek, de szerepelt a Fekete tükör egyik epizódjában, a Ken Follett regényéből készült, és náluk forgatott Az idők végezetéig című miniszériában, és felbukkant a Sötét árvákban is, csak mert a barátnője (Tatiana Maslany) volt benne a főszereplő.

A Templomosok című sorozat 10 részes első évadát az HBO tűzi műsorára, az első rész december 7-én ment le először.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik