Kultúra

Mégsem fizet a tiltott gyerekmunka miatt a sztárhegedűs

Megúszta a több mint 70 millió forintos büntetést.

A bíróság úgy döntött nem kell bírságot fizetnie a tiltott gyermekmunkával vádolt André Rieu holland sztárhegedűsnek. A világhírű művészt a holland munkaügyi felügyelet 236 ezer euróra (73,2 millió forintra) bírságolta, mert a megengedettnél későbbi időpontban is színpadon voltak gyermekek néhány 2015-ös koncertjén. Később a bírságot 116 ezer euróra mérsékelték, de a sztárhegedűs ezt is abszurdnak tartotta, bírósághoz fordult.

Hétfőn a limburgi bíróság úgy találta, az André Rieu elleni vádak túl gyenge lábakon állnak, ezért a bírságot eltörölte.

A modern keringő “királyaként” emlegetett hegedűművész tizenegy, 9 és 12 év közötti román pánsípművészt léptetett fel szülővárosában, Maastrichtban 2015 júliusában egy koncertsorozaton, amelyen Gheorghe Zamfir román pánsípvirtuóz volt a sztárvendége.

A munkaügyi felügyelet szerint a gyerekeket 19 óra és éjfél között dolgoztatták, pedig a holland munkaügyi törvények tiltják kiskorúak 23 óra utáni foglalkoztatását.Rieu ügyvédje elismerte, az ifjú zenészek pár percre valóban megjelentek a színpadon este 11 óra után, de szerinte már nem dolgoztak, csak üdvözölték a közönséget, mert a hegedűvirtuóz koncertjein hagyomány, hogy az előadás végén az összes fellépő színpadra lép, hogy elbúcsúzzon a közönségtől. A 68 éves André Rieu 40 millió hanglemezt adott el, többet, mint bármely más komolyzenei előadó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik