Kultúra

A Végtelen Háború előzetesét már csak az fogja érteni, aki látta az összes Marvel-filmet – Segítünk!

A Végtelen Háború előzetesét már csak az fogja érteni, aki látta az összes Marvel-filmet – Segítünk!

Tegnap délután megérkezett a Bosszúállók harmadik felvonása, a Végtelen Háború előzetese. Harmincöt képben szedtük szét a látottakat és néha még most is az állunkat keressük. Vigyázat, a cikk helyenként spoilereket tartalmazhat.

Jelenleg már az utómunkálatoknál jár a Bosszúállók: Végtelen háború, ami 2018 májusában érkezik. Ezzel ez lesz a Marvel filmes univerzumának 19. darabja (előtte még érkezik a Fekete Párduc), amiben vélhetően az elmúlt tíz év szinte összes szuperhősét felsorakoztatja a stúdió, hogy együttes erővel próbálják meg eliminálni Thanost. A következőkben megpróbáljuk elemezni és értelmezni a látottakat, először nézzük meg együtt a trailert!

Idén nyáron a San Diego-i Comic Con-on kijött már egy rossz minőségű, rejtett kamerás változat, ami néhány ponton viszont eltért az új hivatalos előzetestől. Abban például szemtanúi lehettünk ahogy Thanos egy kisbolygót vág hozzá a Földhöz. Az új trailer is bővelkedik hasonlóan epikus, sőt egészen tragikus pillanatokban. Most lássuk beállításról beállításra, hogy mire is számíthatunk a májusban érkező 19. Marvel-mozitól.

Összefoglaló

Valószínűleg aki erre a cikkre kattintott az ismeri a Marvel eddigi 17 filmet számláló epikus filmsorozatát. A történet legutóbbi állomása a Thor: Ragnarök volt. Azok kedvéért, akik viszont csak most ismerkednek meg ezzel a filmes univerzummal legyen elég annyi, hogy a Földön és az űrben is akad néhány szuperhős, akik különböző motivációktól hajtva, filmről filmre megmentik a világot egy-egy aktuális antagonistától, miközben egy Thanos nevű űrtitán meg akarja szerezni a Hatalom köveit, hogy ő lehessen a legnagyobb istencsászárgengszter a világegyetemben. Ezek egy része az űrben, egy másik része pedig a Földön van.

Avengers (Array)
Kik azok a Bosszúállók?
A képregényhősök minket ellepő cunamijában sokan már azt sem tudják, mit is néznek, ezért rendet vágunk az univerzumok és maszkok között.

Most pedig következzen harmincöt olyan pillanat a Végtelen Háború előzeteséből, amiről muszáj beszélnünk!

Az első képen vélhetően vagy a Földet vagy a Xandart látjuk de mindenképpen egy olyan bolygót, ahol valamelyik Végtelen kő rejtőzik. A vörös felhőtölcsér a cikázó villámlásokkal azonban semmi jót nem sejtet, talán így csekkol be Thanos az aktuálisan elpusztítandó bolygóra.

Emiatt fájhat Tony Stark feje, akit talán még soha nem láthattunk ennyire elgyötörtnek.

Bruce Banner, alias a Hulk, nem túl jó szokásához híven – ahogy a Bosszúállók első részében – ismét a tetőn át érkezett.

Legalábbis erről árulkodik a Doctor Strange és Wong mögött tátongó lyuk a plafonon. Most már csak az a kérdés, hogy miért így közlekedik? Lehet, hogy pont az égből pottyant ide a Ragnarök után? Vagy maga Dr. Strange hozta át valamilyen féregjáraton?

Doctor Strange mentális problémáinál csak az LSD-tripjei durvábbak
Mindkettőből kijut neki. Videókritika az új Marvel-moziról, ami olyan, mint a Vasember, csak mégsem.

Úgy tűnik, hogy a Skarlát Boszorkány és Vízió közötti románc betetőzött: közös élet, közös lakás és a villanyszámla minimalizálására tett kísérletre utalhat a három olvasólámpa kevés fénye.

Ami viszont a legfeltűnöbb: már csak a sárgán ragyogó elmekő árulkodik arról, hogy Vízió nem ember. Utoljára az Amerika Kapitány: Polgárháborúban láttuk, ahol még a klasszikus zöld-arany android külsőben ragyogott.

Bár nem minden részlet egyértelmű, de aki emlékszik a Galaxis őrzői második része és a Thor: Ragnarök stáblista utáni jeleneteire, az könnyen kimatekozhatja, hogy mit is figyelhet Thor egy űrhajó ablakain keresztül.  A Ragnarök végén Thor és Loki épp a végtelen űrt figyelik, amikor megjelenik Thanos hajója, amiből akár már következhet az is, hogy Thor miért került a galaxis őrzőinek hajójára, ahogy az az előzetes végén és a Galaxis őrzői második részének stáblista utáni jelenetében is megfigyelhető. A kamerával felvett Comic Con-os előzetesben egyenesen nekicsapódik az űrhajó ablakának.

Amikor eljön a Ragnarök, abba még az istenek is belehalnak
Bemutatjuk a skandináv mitológia legsúlyosabb jövendölését.

Bruce Banner két évet töltött Hulkként a Sakaaron, ahol még azon izgult, miután újra emberré változott, hogy egy újabb transzformálódás után örökké a zöld óriás testében ragad. Akkor a Ragnarök végéig nem változott vissza emberré, ez a képkocka viszont elég megnyugtató lehet mindenki számára.

Az előző beállítás párja lehet ez a kép, ahol Fekete Özvegy, immáron szőkén, két év után találkozik Banner dokival. Remélhetőleg az ő románcuk is eljut végre valahova a Végtelen háborúban.

Minden összepréselt mell között ott van a női egyenjogúság
A szuperhősnőkről azt mind tudjuk, hogy nagy a mellük, kerek a fenekük és keskeny a csípőjük, de a valóság ennél sokkal összetettebb, mint gondolnánk.

Nem is lenne különösen izgalmas ez a kép ha nem tűnne fel a háttérben a Bosszúállók régi főhadiszállása, a torony. Ugyan a Pókember: Hazatérésben elköltöztették a berendezést, nem kizárt, hogy újra nagy szerepet kaphat a csapat életében.

Íme a Bosszúállók doki-alakulata plusz Wong, aki könyvtáros ugyan de ez nem zárja ki, hogy neki is tudományos fokozata legyen.

A Sony-Marvel együttműködés eleddig egyetlen darabjában, a Pókember: Hazatérésben a rajongók nagyon hiányolták Peter Parker alias a Pókember  “pókösztönét”, ami előre jelzi ha baj van. Ez a kép akár arra is utalhat, hogy Peternek megjelenik ez a képessége.

Az idegen lények újra New Yorkot veszik célul, hiszen ezen a képen épp Peter Parker tekint ki az iskolabusz ablakán Queens-ben, ami lényegében olyan New Yorknak, mint Budapestnek Rákoshegy.

Persze az is lehet, hogy nem azért áll fel Peter kezén a szőr, mert megjött a pókösztöne, hanem csak a levegőben lebegő “dolog” gerjeszt olyan mágneses teret, ami elektrosztatikusságot idéz elő. Erre utal legalábbis a sok fém lim-lom, ami épp a szerkezet felé repül.  Lehet, hogy féreglyuk helyett most egy kihelyezett, mezei dimenziókapuval érkeznek a földönkívüliek a bolygóra?

Olybá tűnik, hogy a doktor-különítmény egy jó ideig együtt fog mozogni.

És itt a válasz a kérdésre, hogy Loki vajon ellopta-e a Tesseractot Asgardból a Ragnarökben. Már csak az a kérdés, hogy megtartja-e magának vagy felajánlja Thanosnak, aki viszont életében először jár a Földön.

Thanos valószínűleg éppen New Yorkba érkezik először, mivel itt van az egyik végtelen kő, Agamoto szeme, ami épp Dr. Strange-nél van, aki ugyancsak New Yorkban lakik.

Peter Parker úgy tűnik végülis “ráfanyalodik” a Hazatérés végén Tony Stark által felkínált és a képregényekben vaspók-kosztümnek nevezett kezeslábasra.

Pókember hazatérése a legjobb, ami a Marvellel történt a Bosszúállók óta
Ehhez pedig csak néhány szerződést kellett aláírni.

Az egyik legnagyobb talány az előzetesben, hogy miért izmozik Thor egy fémgyűrűben, na meg egyáltalán, mi ez?

Az biztos, hogy van rajta kapaszkodó, tehát valami “hétköznapi használati tárgy” lehet.

Előzetes infomációkból tudni lehet, hogy Thanos nem egyedül érkezik leigázni a Földet. Magával hozza gyermekeit, akik Fekete Rend néven támogatják apát a világlegyőzős projektjében.  Egyikük bár csak egy pillanatra bukkan fel – valószínűleg Proxima Midnight -, amint lándzsát dob valaki felé, aki nem más, mint:

Rengeteg találgatás volt azzal kapcsolatban, hogy Steve Rogers alias Amerika Kapitány leveti-e a zászló-gúnyát és magára ölti-e Nomád kosztümét, miután összekötötték bajszukat Vasemberrel az Amerika Kapitány: Polgárháború végén. A Nomád-kosztüm egyébként csak annyiból különbözik az eredeti szerkótól, hogy nem USA-mintás.

“Kapjon ez az ember egy pajzsot!” – mondja T’Challa, azaz a Fekete Párduc, az Amerika Kapitány: Polgárháború óta immár királyként.

A Bosszúállók: Ultron korában feltűnt “Hulkbuster”-t Tony Stark újra beveti Wakandában, de remélhetőleg ezúttal nem Hulk ellen.

Kompromisszummentes terraformálás?

Itt éppen Thanos négykarú idegenlény seregével küzd Fekete Párduc, de az előzetesben többször is felbukkan ez a wakandai helyszín, ahol megjelenik Sólyom, a Hulkbuster, a Fekete Özvegy, Amerika Kapitány és a Tél Katonája. A világmegmentés ezért valószínűleg két nagyobb helyszínen fog játszódni, New Yorkban és Wakandában, legalábbis a trailer tanúsága szerint.

Többször felröppent már az a pletyka, hogy a Végtelen Háború során nem is egy hős fog meghalni. Az előzetes három helyen is fellebbenti ennek lehetőségét, itt például épp Pókembert lapítja szét Thanos könnyed, kecses mozdulatokkal.

Lehet, hogy Vízió az elmekő nélkül csak egy üres robottest lesz?

Itt még csak két kővel menőzik Thanos.

De ez is elég ahhoz, hogy kiosszon egy Thanos-taslit Vasembernek. Vajon ellenáll-e a páncél interdimenzionális űrlénytitán diktátorok pofonjainak?

A háttérben várakozó lándzsás wakandaiak biztos nem, de a Tél katonájának gépfegyvere elég lesz az invázionisták ellen? Pláne, hogy nemrég még épp hibernációs kényszerpihenőre küldték a Polgárháború végén.

A wakandai különítményhez csatlakozott a Polgárháborúban deréktól lefelé sérült Hadigép és Hulk is.

Sólyom uzival lövi az idegen lényeket. A trailerben csak Hangya, Sólyomszem és Valkyre nem jelentek meg, noha több pletyka szerint is minden valaha volt szuperhős fel fog sorakozni az utolsó, nagy csatában.

Thornak a szeme sem áll jól (mivel elhagyta a Ragnarökben), amikor meglátja a legfurcsább bagázst a galaxisban.

Nagy szerencse, hogy a KDNP nem nyúlt hozzá A galaxis őrzőihez
A galaxis őrzői második része legfontosabb kérdése, hogy mi jelenti a családot. Bár a téma miatt adná magát, nem esik áldozatául a felszínességnek. Videókritika.

Peter Quill aka Űrlord bajuszban és a morgós tini Groot a háttérben, ahogy a legutóbb a Galaxis őrzői második részének stáblistás jelenetében láttuk.

Mielőtt beülnél a filmre, itt van minden, amit tudnod kell A galaxis őrzőiről
Mit fog csinálni Sylvester Stallone az új filmben? Ki az a Mantis vagy Ego, az élő bolygó? A galaxis őrzői vol. 2. remek darab lett, videónkban pedig bemutatjuk, hogy mit is érdemes tudni róla.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik