Kultúra

Hegyi Iván csele: futballkötetek után rockkönyv

Lauxnak kellett volna a Dob utcában laknia, nem Pressernek. Presser igazi otthona a Zongora utcában lett volna. Most már mindegy, az Omega és az LGT így is egészen jól elboldogult. Ahogyan Sam Phillipsnek is sikerült az élet: a Sun lemezcég tulajdonosa nem hiába sóhajtott fel, hogy „ha találnék egy fehér embert fekete hanggal…” Bejött Elvis. Az Illés vetélkedőn vált központi témává: a hangzástól a fiatalok lehidaltak, igaz, az idősebbek úgy vélték, ezt még nézni is fáj, fáj, fáj… Ed Sullivan gondolt a korosabbakra is: híres show-jában a Rolling Stonesnak azt kellett énekelnie, hogy „let’s spend some time together!”, mert a „töltsük együtt az éjszakát!” (let’s spend the night) felszólítás botrányt keltett volna az Államokban. Ott, ahol nagyobb furcsaságok is előfordultak: „Woodstockot” például nem is Woodstockban, hanem Bethelben tartották – mozaikok Hegyi Iván Éjjel-nappal rock című könyvéből, amelyet pénteken mutattak be a RAM Művelődési Központban.

Az eseményen Hajdú B. István műsorvezető olyan rockveteránokat köszönthetett, mint Fenyő Miklós, Freinreisz Károly és Kóbor János.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A Sprint Kiadó gondozásában megjelent kötet előszavát Hajdú B. írta. A sportriporter így fogalmaz: „Ez a könyv nem egy nagy szám… Úgy értem, nem egy nagy szám, hanem a rock – a Népszabadság sorozatában már megénekelt – több mint 60 éves történetének sok száz fülbemászó vagy éppen dobhártyarepesztő slágerét, hátborzongató vagy könnyfakasztó históriáját élhetjük át és meg, először vagy újra. Dal-, kor-, és élettörténetek elevenednek meg, a lebilincselő Hegyi Iván nem hamisítja, hanem csak dramatizálja a történelmet Jerry Lee Lewis-i lendülettel és Bob Dylan-i precizitással, ha kell, önálló gondolatait a Los Angeles Times vagy a KISZ Központi Bizottságának beszámolóival gazdagítva.”

Az elsősorban sportújságíróként, futballkötetek szerzőjeként ismert Hegyi örömmel újságolta lapunknak: ez végre egy olyan könyv, amelyet mind a három nagyobb gyermeke egyaránt értékel. Megjegyezte azt is:

Baromi szerencsém van, mert az egész életem akörül zajlott, ami a legnagyobb hatással van az életemre: az egyik a futball, a másik a rock and roll. Az egyik a hivatásom, a másik a passzióm volt.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Könyv meg mindkettőből lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik