Kultúra

Galkó Balázs: Itt zsarnokság van

„Aki szegény, az a legszegényebb”. 2017-re a legendás színész szerint ez a legjellemzőbb verssor.

A Hír Tv-ben Alindánál, most Esterházy Pétert idézte pólóján Galkó Balázs „Bizonyos szint fölött, nem süllyedünk bizonyos szint alá.”, de azt mondja, van olyan is, amin József Attila fotója vagy Jancsó Miklós filmje „Oda az igazság” szerepel.

Hihetetlen, de Galkó Balázs már egy éve nem állt színpadon.

Tavaly ilyenkor Szegeden játszhatott, barátja, Csiszár Imre hívta a Volpone című Ben Johnson-komédiába. Azóta nem kapott szerepet. Nem is hívják. Ezt azzal magyarázza, hogy a világ nehezen viseli, ha a pofájába mondják az igazságot, legalábbis azt az igazságot, amit ő annak érez.

Példát is mond. Tavaly az állami tévé felhívta, hogy az induló kulturális csatornán mondjon verseket. Igent mondott, sokáig hitegették is, de végül nem lett belőle semmi. Szerinte egyértelmű, hogy a markáns – nem politikai, hanem morális – véleménye miatt.

Itt zsarnokság van. Hogy a fenébe ne, hát persze.

Galkó Balázs azt mondja, nemcsak a színházakra, hanem az egész országra érvényesnek tartja ezt. Ő hosszú évek óta a Gyermekétkeztetési Alapítvány arca, mert az embernek kutya kötelessége segíteni az elesetteken.

Immár ő is kiszolgáltatott helyzetben van, kenyér éppen akad, de napról napra él a családjával.

Korábban taxizott, azért nem megy vissza, mert nincs pénze autót venni. Szerinte zsarnokság és zsarnokság között is van különbség. A szocializmusban ő a tűrt kategóriában tartozott, most a tiltottba, mégsem bánt meg semmit, ahogy József Attila sem üzen lényegében mást most, mint korábban. A költő legaktuálisabb sora szerinte 2017-ben ez.

Aki szegény, az a legszegényebb.

A Művészetek Völgyébe – ahol művészeti vezető volt – már nem térne vissza, mert azt felfalta a pénz, ami neki nem hiányzik. Azt a színészek szakszervezete ajánlott neki, de ő munkát kért, azt meg nem tudtak adni, ő meg nem tudja magát eladni.

Galkó Balázst 2010-ben kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, de a rangos elismerést Bayer Zsolt miatt ő is visszaadta.

A teljes adást itt nézheti meg:

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik