Kultúra

Egészen gyönyörű Budapest a skót zenész videoklipjében

Daniel Docherty feltörekvő skót énekes-dalszerző Budapesten forgatta a Hold Me című dala videoklipjét, és egészen szépséges lett.

Daniel Docherty akkor töltött Budapesten két napot, amikor a nyáron fellépett a Szigeten. Jó zenészhez illően összekötötte a kellemeset a hasznossal, és ha már itt volt, a város felfedezése közben felvett egy videoklipre való képanyagot, amiből most összeállt a Hold Me című dal videója. Docherty azt írja, nagyon jól érezte magát Budapesten, és a klip visszahozza a rengeteg emléket, amit szerzett.

Tanult kollégám, Vincze Miklós előrántva nem csekély helyismeretét és építészeti ismereteit, azt is összeszedte, merre járt a kamera: a klip elején a Zrínyi utcán tart a kamera a Szent István-bazilika előtti, azonos nevű tér felé, ahová aztán többször is visszatér. A 0:10 után látható átjáró az eredetileg rendháznak és gimnáziumnak is otthont adó Piarista-palota (Hültl Dezső, 1914-1917) a Március 15. teret a Váci utcával összekötő átjárója, ide is többször visszatérnek a klipben. 0:28-nál a Sas utca egy részlete látható, ahol a Szent István térbe torkollik.

0:34-nél hősünk a Lánchíd alatt ül, majd 1:15 körül a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (Bukovics Gyula, 1885-1887) árkádsora látható, ahol egyébként a magyar gazdaság úttörőinek mellszobrai állnak, a külső falon pedig néhány ’56-os golyónyomba helyeztek fémgolyókat, emléket állítva a véres csütörtöknek (1956. október 25.). 1:20 után Docherty a Március 15. téren, illetve a Dunakorzón sétál a Lánchíd felé, majd 1:26-nál az Astoria aluljárójába sétál le, majd le is megy a peronra, és felszáll a metróra. 1:50-nél az Alagút előtt látható, a Clark Ádám tér közepén, aztán átsétál az esti Lánchídon. Az utolsó két percben pedig a szigetes fellépőhelye, a MusicBox Stage is feltűnik.

Ha ezen múlik, a fővárosba látogató brit turisták száma aligha fog csökkenni, mutatjuk.

Kiemelt kép: Daniel Docherty / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik