Kultúra

Alice Glass nemi erőszakkal vádolja a Crystal Castles társalapítóját

Ezért lépett ki a zenekarból.

A hollywoodi filmes és a hazai színházi szakma utána  szexuális zaklatási botrány dominóeffektusa elérte a popszakmát is. Alice Glass közleményben osztotta meg a rajongókkal, hogy annak idején miért hagyta ott a Crystal Castlest: zenekari alapítótársa, Ethan Kath – eredeti nevén Claudio Palmieri – éveken át zaklatta.

Tizedikes koromban ismertem meg. Az első alkalom, amikor kihasznált, nagyjából tizenöt éves korom környékén történt.

A zaklatás mellett később arra is kényszerítette, hogy lefeküdjön vele, azt mondta, ha nem, akkor kiteszi a nőt a bandából. Glass azzal zárja a honlapjára posztolt közleményét:

Otthagyni a Crystal Castlest életem legnehezebb döntése volt – ez a zenekar volt a mindenem. A zeném, az előadások, a rajongóim voltak mindenem. Nem azért hagytam ott és kezdtem előröl mindent, mert azt akartam, hanem mert muszáj volt. Bár nagyon nehéz volt, tudtam, hogy a távozás az egyik legjobb döntés, amit valaha meghoztam. Évek kellettek hozzá, hogy felépüljek a közel egy évtizednyi zaklatásból, manipulációból és lelki irányításból. Még mindig nem vagyok túl rajta.

Az erőszakkal vádolt Kath a hírt közlő Pitchforknak ügyvédjén keresztül válaszolt:

Felháborító és fájdalmas, amit Alice állít rólam és korábbi kapcsolatunkról. A története színtiszta fikció, és tárgyalok az ügyvédeimmel a lehetséges jogi lépésekről. Szerencsére számos tanúm van, aki megerősíti majd, hogy soha nem voltam erőszakos Alice-szel.

Alice Glass 2014 októberében hagyta el a zenekart. Akkor úgy fogalmazott, több szakmai és emberi oka van, amiért nem tudja folytatni a Crystal Castle-nél.

2015 áprilisában már volt egy kisebb sárdobálás a két tag között. Kath akkor kiadott egy dalt, és azt nyilatkozta:

Azt gondolom, sok erőt adhat Glassnak, hogy a saját projektjén dolgozhat. Biztosan kielégítő lehet, minthogy a Crystal Castles legismertebb dalaiban fel sem tűnt.

Erre Glass úgy reagált:

Csak a pontosság kedvéért, majdnem az összes szöveget én írtam az előző zenekaromban, és az énektémák többségét is. A Crystal Castles alapítója voltam, és a kezdetektől részt vettem a hangzás és a látvány formálásában. A manipulatív nyilatkozatok a zenekari munkámról csak megerősítettek a döntésemben, hogy más dolgokkal foglalkozzak.

Glass idén nyáron jelentette meg első szóló kislemezét.

Kiemelt kép: Theo Wargo / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik