Kultúra
Budapest, 2017. október 18.
Ennio Morricone Oscar-díjas olasz zeneszerző vezényel koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2017. október 18-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Ennio Morricone búcsúzik, de az életmű velünk marad

Muchichka László
Muchichka László

Ügyeletes jó zsaru. 2017. 10. 19. 16:25

A filmzenék koronázatlan királya, a hamarosan 89 éves zeneszerző Budapesten lépett fel és korát megszégyenítő koncertet adott.

Ennio Morricone etalon a filmzeneszerzők körében, nála talán John Williams és Hans Zimmer nevét ismerik többen, eddigi pályafutása során 524 film témáit komponálta meg. Másfél évvel legutóbbi koncertje után újra teltház előtt lépett fel a Budapest Sportarénában, ráadásul most jubileumhoz érve, hisz egyúttal most ünnepli pályafutása 60. évfordulóját is.

Még durvább belegondolni, hogy amikor Morricone hatévesen elkezdett komponálni, a mostani közönségének túlnyomó többsége még meg sem született. A klasszikus zenét tanuló Morricone néhány véletlennek köszönhetően kötött ki a filmzenéknél, és sokan a spagettiwesternek zeneszerzőjeként ismerik. Karrierjét tényleg Sergio Leonénak köszönheti, aki ugyan kezdetben nem szerette volna használni a neki beajánlott, túl komoly fiatalember látszatát keltő Morriconét zeneszerzőként, de miután sokszor rájárt a rendező nyakára, és megmutatta zenéit, Leone azonnal meggondolta magát, az Egy maréknyi dollárért fütyülős nyitánya pedig azóta már klasszikus.

A koncertet viszont nem valamelyik spagettiwestern zenéjével, hanem a sokak szerint valaha volt legjobb témájával, az Aki legyőzte Al Caponét főcímzenéjével kezdte. Ez az 1986-ban született zene tulajdonképpen csúcsrajáratása addigi visszatérő elemeinek, a szájharmonika használatának, valamint a tempóváltások mesteri eszközölésének. Tulajdonképpen egy olyan belépő volt Hollywoodba, ami saját maga remake-jének is tekinthető. Aki jól ismeri zenei repertoárját, érzékelheti a hasonlóságokat ebben a mixtúrában, hiszen a Revolver és a Milano odia: la polizia non puó sparare elemei térnek benne vissza.

Ezt követte a koncerten Deborah témája a Volt egyszer egy vadnyugatból, majd felváltva érkeztek az ismertebb és ismeretlenebb filmek dallamai: a történelmi dráma Baaria, a minden Nokia 3310-esben megtalálható Leon, a profi, a szürrerál sci-fi H2S, A jó a rossz és a csúf, a szerelmi háromszögről szóló Metti, una sera a cena vagy a Cinema Paradiso taktusai.

Morricone pedig nagy precizitással vezényelte a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar tagjait, néha felállt székéről, és illedelmesen meghajolt. A koncert első felének végére megérkezett a svéd-olasz Suzanna Rigacci szopránénekesnő is, aki a Nostromo című minisorozat három zenéjére is ráénekelt, hogy aztán Morricone kézcsókok és integetés után távozzon szünetre.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A pihenő után érkezett az Aljas nyolcas főcímzenéje, amiért 2016-ban megnyerte a legjobb eredeti filmzenéért járó Oscar díjat – meglepő módon ez volt az egyetlen, amit pályafutása alatt konkrét kompozícióért kapott az Akadémiától, leszámítva 2007-es életműdíját. Ezt követően újabb énekesnő, a portugál Dulce Pontes érkezett a színpadra, akinek melankolikus, nosztalgikus hangulatot keltő városi népzene stílusa jól illett az azután következő zeneszámokhoz, a spanyol polgárháború éveiben játszódó La luz prodigiosa, a rablógyilkos anarchistákról szóló Sacco és Vanzetti és a Karib-tenger igazi kalózairól szóló Tűz! – Queimada lázadói című filmek betétdalainak eléneklésével.

És jöttek a kötelező körök, a háromszori visszatapsolás: az énekesnők és a szimfonikus zenekar tagjainak hajlongásai. Előkerült még egyszer a The Ecstasy of Gold, A jó, a rossz és a csúf legendás dala, majd Morricone ahogy érkezett, távozott is a színpadról: méltóságteljesen, kicsit integetve, a zenekart megtapsolva.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Zsenialitás és munkakedv ide vagy oda, a két és fél órás koncert azért szemlátomást elfárasztotta a végig magas hatásfokon vezénylő Morriconét, de nem is lehetett olyan show-t várni tőle, mint amit Hans Zimmer rockzenészeket megszégyenítő futásmennyiséggel tolt legutóbbi koncertjén.

Ugyan másfél éven belül kétszer is koncertet adott Budapesten, de nem véletlenül tért vissza, hiszen ezzel a több európai országot érintő előadássorozattal végleg visszavonul a turnézástól és már csak a zeneszerzésre fog koncentrálni. Remélhetőleg még hosszú ideig.

A Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Ennio Morriconét
Az Oscar-díjas zeneszerző megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést.
Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Szerdán lefagy az ország harmada

Kommentek

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.