Kultúra

Két magyar animációs film is Oscar-jelölt lehet

Bucsi Réka LOVE és Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldt című alkotása is felkerült az esélyesek listájára.

A Bucsi Réka rendezte LOVE és a Bognár Éva Katinka munkáját dicsérő Hugo Bumfeldt is felkerült arra a listára, amely a legjobb animációs rövidfilm kategóriában Oscar-jelölésre esélyes alkotásokat tömöríti.

A CartoonBrew gyűjtötte össze, hogy idén mely produkciók felelnek meg a jelölési követelményeknek, azaz melyek nyertek legalább egy díjat valamelyik kvalifikáló, nemzetközi filmfesztiválon. Márpedig

a LOVE és a Hugo Bumfeldt is több fesztiváldíjjal büszkélkedik.

A magyar-francia koprodukcióban készült LOVE tavaly a Friss Hús rövidfilmfesztiválon és a svédországi Uppsalában is díjat nyert. Ezek közül az utóbbi egyike volt azoknak a mustráknak, melyek nyerteseit az Európai Filmakadémia a legjobb európai rövidfilm díjára jelölte. A győztest december 9-én nevezik meg.

A Hugo Bumfeldt Bognár Éva Katinka diplomafilmje, amely már tavaly májusban díjat nyert az oberhauseni nemzetközi rövidfilmfesztiválon, ahol a gyerek és ifjúsági film kategóriában ítélték oda neki a gyerekzsűri díját. Ugyancsak tavaly az írországi Killarneyben rendezett Kerry Filmfesztiválon a legjobb animáció díját, míg az ausztráliai Austini Filmfesztiválon a legjobb rövid animációért járó díjat kapta meg.

Az Oscar-jelöltek kihirdetésére még január 23-ig várni kell, akkor fog eldőlni, hogy jövőre ismét szoríthatunk-e magyar sikerért az Oscar-gálán, melyet március 4-én fognak rendezni a Los Angeles-i Dolby színházban.

Kiemelt kép: Vimeo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik