Kultúra

„Hú bazmeg, mennyire utálom a Fideszt” – Lovasi felesleges mondata

Az énekes szívesen lenne plakátfiú, ha létrejönne Orbán ellen egy választási szövetség, igen a Jobbikkal is.

A zenész első arénás koncertjéről, a sztárságról, a Kossuth-díjról és az elbújásról is beszél a Magyar Narancsnak. Azt mondja, beleőrülne, ha celebként kellene etetnie a médiát, az Aréna-koncert miatt beszél mostanában. Elismeri, ha ő irányítaná a Cseh Tamás Programot, biztosan nem támogatná a koncertjét, de nagyobb gondnak tartja a taót, amelyre egy új iparág alakult,

amely finoman szólva sem a jegybevételek maximalizálására törekszik. El sem akarják adni a jegyeket, ingyenjegyekkel kivattázzák a nézőteret, azokat eladott jegyként könyvelik el, és felveszik rá a taót. A kultúrában a tao nem feltétlenül ördögtől való, de ez így egyszerűen adócsalás.

Az uram-bátyám viszonyokról szóló dalait azzal magyarázza, hogy a balkáni működés mindig is idegesítette. Szerinte a poroszos hagyományok Magyarországon úgy ötvöződtek a balkáni viselkedéskultúrával, hogy

mindegyikből a szart tartottuk meg.

A Balkánon jobb az éghajlat, a poroszos világ kiszámíthatóbb, ő mégsem tudna máshol élni, bár a barátai egy része belső illegalitásba vonult, a többi meg kivándorolt.

Kurvára unja a magyar közéletet

Elmondhatja például a Narancsnak, hogy

hú bazmeg, mennyire utálom a Fideszt,

de minek, ha csak azokhoz beszélne, akik ugyanúgy utálják, mint ő, miközben azokat kellene meggyőzni, akik még mindig támogatják ezt a rezsimet. A kertészkedés és a belső emigráció is csábítóbb lenne számára, de a nyilvánosság előtt éli az életét, onnan keresi a pénzét.

Visszaidézve gyermekkorát úgy véli, a kommunisták bágyadtabban nyomták az agymosást, ezért tart sok-sok ügyet a melegházasságnál jóval égetőbb problémának.

Csak ettől fél a Fidesz

Az interjúban azt mondja, Orbánt csak úgy lehet leváltani, ha a balosok meg a kispártok az LMP-től a Momentumig összehoznak egy választási koalíciót a Jobbikkal. A koalíció egyetlen célja a kormányváltás lenne. Szerinte ez az utolsó esély, hogy ez választásokon történjen meg.

Ha nem így lesz, márpedig úgy tűnik, hogy nem, akkor úgy harminc-negyven évig maradhat, ami most van, kábé ennyi az autokráciák és diktatúrák szavatossági ideje…

Egy ilyen választási nagykoalíció szereplői megállapodhatnának egy közös minimumban, megnevezhetnének egy szakértői kormányt előre, aztán átírnák a választási törvényt, és tartanának egy alkotmányozó nemzetgyűlést, fél év múlva pedig új választást írnának ki. Ez az egyetlen forgatókönyv létezik, semmi más, az összes többi egzisztenciális kaparászás. Csak ettől fél a Fidesz, nem véletlen, hogy a pártokat úgy osztja meg titkosszolgálat eszközökkel, hogy erre a forgatókönyvre minél kevesebb esély legyen.

Szerinte nem ördögtől való tisztességesen célokért a Jobbikkal a választási koalíciót kötni.

Ha lenne egy ilyen, akkor szívesen lennék plakátfiú, mert ahogy Orbán Viktor mindig mondja, össze kell fognia az országnak! Ez igaz – csak éppen az ellen a tizenvalahány ember ellen, aki most a markában tartja.

Lovasi András: Habony Árpádot tanítani fogják a PR-iskolákban
A Despacitóról még nem is hallott, de azt már tudja, milyen tiszteletre méltó bácsivá válni. A plakátkampány elemi döbbenetet váltott ki belőle, és ez szerinte nem a szokásos értelmiségi fanyalgás. Interjú.
Óriáskvíz: mennyire ismered Lovasi András életművét?
Ötvenéves lett az elmúlt harminc év talán legnagyobb hatású magyar zenei előadója és szövegírója. Születésnapi kvíz rajongóknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik