Kultúra

Az erdélyi népviselettől a berlini sztriptízig

Jankovics Márton
Jankovics Márton

újságíró. 2017. 10. 11. 10:01

Korábban a témában:

Ne lepődjünk meg, ha a napokban elegáns urakba és hölgyekbe botlunk a Millenáris környékén, amint nagy, téglalap alakú csomagokat, esetleg szobrokat cipelnek a hónuk alatt. A hét második felére ugyanis műgyűjtők, művészek és galériatulajdonosok lepik el Budapestet, mivel október 12-én nyílik az Art Market Budapest, Kelet-Európa legnagyobb művészeti vására. Az idei díszvendég Izrael, de a rendezvény 4 kontinens közel 25 országának több mint 100 kiállítóját és 500-nál is több művész sok ezer alkotását vonultatja föl pár nap alatt.

Több számot sajnos nem tudok sorolni, képeket viszont annál inkább. A vásárnak külön szekciója van a fotók számára, így próbálva tovább erősíteni Budapest azon törekvését, hogy a régió fotóművészeti fővárosává váljon. Idén például Budapestre látogat Tony McGee, aki David Bowie-ról készült portrésorozatával vált világhírűvé évtizedekkel ezelőtt. A popikonról készített fotói mellett láthatóak lesznek a sorozathoz kapcsolódó dokumentumok is, például Bowie saját kezűleg írt jegyzetei. A műfaj külföldi sztárjai mellett az Art Photo Budapest nemzetközi mezőnyében meghatározó szerephez jutnak a legjelentősebb hazai alkotók is. Közülük az idén 80 éves, kolozsvári születésű Korniss Péter munkássága kerül leginkább fókuszba. Kornissnak eddig 16 országban volt egyéni kiállítása, és  a Nők Lapja mellett a National Geographic, a GEO Magazine, a Time és a Forbes magazinban is megjelentek képei. Egyik albumának mottója így szól:

Meg kellene örökíteni azt, ami hamarosan eltűnik! Fotográfusként ennél szebb feladatot nem is találhattam volna magamnak.

A kiállításon látható fotókból mutatunk most párat, az erdélyi népviselettől kezdve a berlini sztriptízig és a meditatív tájakig bezárólag:

Korniss Péter : Asszonyok kosarakkal Várfok Galéria
DT_02.tif
Dafna TALMOR, Untitled
TOBE Gallery (Budapest)
Horst KISTNER, Boiling point
Michaela Helfrich (Berlin)
Peter BOEHLER, Im wandel der zeit
m beck (Hamburg)
Miron ZOWNIR, Berlin
Galerie Koppelmann / Kunstwerk Nippes (Köln)
Suzanne MOXHAY, Arboretum
Jean-Louis Ramand (Aix-en-Provence)
Stéphane NOËL, Somos Pocos
Apteka Sztuki (Varsó)
Zsolt BIRTALAN, Definite shadows
Artphoto (Budapest)
vissza a címlapra

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.