Kultúra

Meghalt Giorgio Pressburger

Mécses (mécses, )
Mécses (mécses, )

Giorgio Pressburger (Pressburger György) 1937. április 21-én született Budapesten szlovákiai zsidó szülők gyermekeként. ’56-ban a szovjet megszállás elől menekült Olaszországba. Író, újságíró, műfordító, dramaturg, rendező, az olasz Spoleto városának kulturális tanácsosa, a budapesti Olasz Kulturális Intézet egykori igazgatója volt.

1991-ben Cividale del Friuliban alapította meg a Mittelfestet, amelynek művészeti vezetője volt. A fesztivál első díszvendégének Magyarországot választotta Göncz Árpád Magyar Médeia című darabjának bemutatásával. 1998-ban Viareggio-irodalmi díjat nyert. Tagja volt a 2010-es pécsi EKF-program művészeti tanácsának.

Giorgio Pressburger 2002 októberében a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült.

A Corriere della Serában az elmúlt években is gyakran írt a magyar kulturális, politikai eseményekről néha kritikusan, de mindig hangsúlyozva Magyarország iránti kötődését.

Műfordítóként mások mellett Esterházy Péter és Kertész Imre műveinek fordításában működött közre, tavaly ő írt nekrológot mindkettőjükről a Corriere della Serában, amely most tőle búcsúzott.

A kifinomult és világpolgár közép-európai kultúra eredeti hangjaként méltatta a Corriere della Sera. A lap szerint Giorgio Pressburger nemcsak “kulturális érzékenysége”, hanem udvariassága és mások iránti segítőkészsége miatt is rendkívüli ember volt.

A trieszti Il Piccolo szerint Pressburger a “trieszti irodalom zsidó lelkiségét” testesítette meg. Deborah Serracchiani, az északkelet-olaszországi Friuli Venezia Giulia tartomány elnöke megemlékezésében kijelentette, Giorgio Pressburgerrel

egy nagy európait veszítünk el, fáradhatatlan alkotót, szemtanúját annak, mi lehet a legrosszabb és a legjobb közös európai otthonunkban.

Serracchiani hangsúlyozta, hogy a Giorgio Pressburger alapította és vezette Mittelfest nevű kelet-közép-európai művészeti fesztivál aktív kulturális közvetítői szerepet töltött be Európa keleti felével még a vasfüggöny idején. A tartomány elnöke közölte: egész Friuli Venezia Giulia lerója tiszteletét Giorgio Pressburger személye, irodalmi munkássága emléke előtt.

Számos gyökérrel rendelkező világpolgár volt, és olyan ember, aki nem tért ki a politikai kihívások elől (…), hozzájárult térségünk kulturális arculatának megrajzolásához, és mindezt nemzetközi színvonalon tette

– hangsúlyozta Deborah Serracchiani.

Olasz sajtóhírek szerint a trieszti Catinara kórházban hunyt el. Felesége, Viviana és írótársa, Claudio Magris az utolsó pillanatig mellette volt. A RAI olasz közszolgálati televízió a Mauro Caputo rendezte Pressburger-dokumentumfilmmel búcsúzik pénteken a magyar származású olasz írótól.

A Római Magyar Akadémia (RMA) Facebook-oldalán búcsúztatta őt. Puskás István RMA-igazgató bejegyzésében azt írta, Pressburger példát mutatott, miként lehet különböző országok, nemzetek és kultúrák között élni, mindig megőrizve az európai humanizmus legmélyebb értékeit. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik