Kultúra

2018-ban sem lesz egyszerűbb az élet a Marson

Magyar stúdióban, magyar operatőrrel és magyar statisztákkal startolhat el a National Geographic Mars-sorozatának második évada 2018-ban. Az utolsó forgatási héten belestünk a kulisszák mögé.

A National Geographic egyik legnagyobb dobása 2016-ban az volt, hogy a csatorna fennállása óta először egy olyan hatrészes sorozatot mutatott be, amely egyszerre próbálta meg kielégíteni az űrutazás/űrkutatás, azon belül a Mars bolygó iránt tudományosan érdeklődőket, és a realista sci-fi környezetben játszódó, drámai hangvételű fikciós művek kedvelőit. A Mars első évada nagyjából fele-fele arányban elegyítette a jelen idejű interjúkat egy olyan 2033-ban játszódó fikciós szállal, amely tudományosan többé-kevésbé (inkább többé) megalapozott.

The set of MARS during production in Budapest. (photo credit:  National Geographic Channels/Robert Viglasky)

Az új évad legfontosabb felvételei a Korda filmstúdióban készülnek. Az előző évadhoz képest megsokszorozták a helyszínek számát, ami főként annak köszönhető, hogy ezúttal sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a fikciós részek, a hat rész kb. háromnegyedét teszik majd ki.

Az első évadot 36 millióan látták, a második évadra minimum ugyanennyi nézőt remél a csatorna. Ottjártunkkor épp az utolsó forgatási hét zajlott, ezután következik a közel féléves utómunka, majd 2018 tavaszán be a mutatják a sorozatot a világ 171 országában.

Az előző évad eseményeihez képest tíz év telt el, ennek megfelelően nem csak a már megismert Olympus Town növekedett újabb orvosi és kutatólaboratóriumokkal, irányítóközponttal, hálófülkékkel, egy bárral és egy kantinnal, hanem egy komplett bányászkolónia, a Lukrum-bázis is letelepedett a bolygón, ami újabb kihívások elé állítja a marsi állampolgárokat.

A Korda stúdió területén a két különböző Mars-bázis miatt jelenleg két teljes hangár és egy „marsosított” szabadtéri helyszín szolgál helyszínül, ezzel jórészt le is fedve a stúdió teljes területét. Sok díszletet itt építenek meg, sőt a kisebb kiegészítő kellékeket is helyben, egy 3D nyomtató segítségével gyártják le, itt van ugyanis a széria művészeti részlege is. A színészektől a sminkeseken át a díszletépítő munkásokig 350-en dolgoznak a produkcióban nagyjából május óta, jelentős részük pedig magyar szakember.

A sorozat új operatőre az ugyancsak magyar származású, de külföldön élő és dolgozó Szalay Attila, aki többek között a Smallville-ben és a Feláldozhatók 2-ben is közreműködött. Szándéka szerint a második évadban több színt és árnyalatot használnak majd a világításban. Mivel a legtöbb helyszín zárt, szűk tér és mindenféle természetes fényt nélkülöz, a világítási koncepciót nagyon aprólékosan kellett kitalálni, emiatt az operatőri/világítási előkészületek hét héten keresztül tartottak. A Filmalap gyakornokprogramjának köszönhetően öt fiatal is kipróbálhatja magát a terepen.

Az impozáns díszlet mellett a különböző berendezési tárgyak sűrűsége és kidolgozottsága is feltűnő, arról nem is beszélve, hogy minden helyszín életnagyságú, és minden oldalról beforgatható. Ugyan sok zöld és kék hátteret is használnak a sorozatban, de a lehető legnagyobb része igazi helyszíneken forog, például a stúdió mellett kialakított marsi tájon, vagy Marokkóban.

Mint megtudtuk, az új évadban az eddigieknél is nagyobb megpróbáltatások elé kell állniuk a marsi telepeseknek, dacolva a természeti elemekkel és társadalmi kihívásokkal, nem beszélve az élet és halál törvényszerűségéről, ami a Marson egészen más értelmet nyer, mint a Földön.

A sorozat 2018 tavaszán érkezik, és az előzőhöz hasonlóan hat részes lesz.

vissza a címlapra

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.